‘Viral’ Video Pendaki Rakam Lembaga Putih ‘Terpacak’ Atas Gunung | Tular di media sosial Indonesia mengenai video seorang pendaki yang dikejutkan dengan penemuan satu lembaga putih mirip seperti kuntilanak, lapor laman berita Taman Pendidikan.

Berdasarkan laporan laman berita tersebut, pendaki tersebut difahamkan sedang mendaki ke puncak tertinggi Gunung Salak di Indonesia sebelum berjumpa dengan kelibat berkenaan.

Sewaktu di tengah perjalanan pendakian, pendaki itu telah dikejutkan dengan penemuan tersebut sehingga menyebabkannya seram sejuk.

Video rakaman pendaki tersebut telah menjadi tular selepas ia dikongsikan oleh akaun Instagram @pendakibansel.

Berdasarkan rakaman video berkenaan, sosok berwarna putih seakan kuntilanak telah terakam kamera pendaki tersebut.

Walaupun pendakian dibuat pada siang hari, namun jika seseorang menemui sosok tersebut di tengah-tengah hutan yang tebal pasti ianya akan mendatangkan rasa seram sejuk.

Penemuan yang menakutkan itu berjaya dirakam pendaki dari jauh. Walaupun sudah dibesarkan berulang kali, sosok putih yang disyaki kuntilanak itu tidak dapat dirakam dengan jelas.

Ramai netizen yang menonton video pendek itu juga terkejut dan seram sejuk sewaktu melihat sosok putih berkenaan.

Pengguna media sosial yang menonton video itu turut meninggalkan komen mereka berkenaan kejadian seram tersebut.

Seorang pengguna menulis, “Saya orang asli yang tinggal di bawah kaki Gunung Salak. Saya suka mendengar cerita nenek-nenek yang masa zaman penjajahan dan cerita mistik tentang Gunung Salak.”

“Jangan sesekali naik Gunung Salak kalau setakat mahu buktikan cakap-cakap atau video macam ini, cukup tahu sahaja jangan cuba ambil tahu,” tulis seorang lagi.

Tulis seorang pengguna yang mempunyai pengalaman ke Gunung Salak tersebut bahawa, “Saya pernah. Tapi saya terus berputus asa. Saya melepasi laluan di mana kejadian pesawat terhempas. Masih ada garisan polis di kawasan itu. Suasana sangat berbeza di sana.”

Sumber: Siakap Keli

 

Artikel Lain

SERAM! Pelajar Rakam Lembaga Dipercayai Pocong Muncul Tengah Jalan

SERAM! Pelajar Rakam Lembaga Dipercayai Pocong Muncul Tengah Jalan | Satu video memaparkan seorang pelajar berjaya merakamkan kelibat dipercayai sebagai pocong telah menjadi tular di media sosial Indonesia, lapor Warta Banjar.

Sosok Dipercayai Pocong

Kejadian itu dilaporkan berlaku di jalan UPT Trans Anjir, Kabupaten Pulang Pisau, Kalimantan Tengah berhadapan dengan laluan ke UPT Sekolah Menengah Trans Anjir.

Menurut laporan, kejadian itu telah dialami oleh seorang remaja lelaki bernama Perdi di kawasan Kampung Hanjak Maju, Pulang Pisau pada Selasa, 13 Disember yang lalu.

Perdi yang juga merupakan pelajar di Pulang Pisau ketika itu dikatakan sedang menyusul rakannya di kawasan tersebut.

Semasa dalam perjalanan, dia difahamkan berasa kesejukan sebelum terlihat sosok berbungkus putih tersebut.

Pelajar itu kemudiannya memberanikan dirinya untuk merakam sosok kelibat makhluk yang disangka pocong itu.

Pelajar tersebut mahu merakam kejadian berkenaan lebih lama, namun kelibat itu berpusing dan hilang di celah-celah lampu jalan yang malap.

Pelajar itu menyata bahawa kawannya gerak dulu, lepas Isyak lebih kurang jam 20.00 WIB, kemudian dia menyusul kawannya untuk perhimpunan di Trans.

Pelajar tersebut berkata bahawa entah macam mana dia merasa ada sesuatu yang pelik ketika dalam perjalanan. Kemudian dia melihat ada sosok putih yang melompat-lompat mendekatinya.

Menurut pelajar itu lagi, dia terpaksa bergerak kemudian kerana perjalanan ke tempat yang ditujunya agak jauh justeru dia solat Isyak terlebih dahulu.

Pelajar itu kata lagi disebabkan takut diejek sebagai ‘penakut tidak jadi datang sebabkan hantu’. Jadi, dia nekad untuk merakam kelibat tersebut supaya menjadi bukti yang boleh ditunjuk kepada kawan-kawannya. Dia juga merasa takut sewaktu sosok berkenaan cuba mendekatinya.

Sumber: Siakap Keli

Share.

Leave A Reply