Seorang ibu dituduh menjual bayinya berusia lima hari dengan harga kurang daripada £3,000, dia dikatakan akan membelanjakan wang tersebut untuk pembedahan hidung.

Wanita Ditahan Jual Bayi Lima Hari. Rupa-Rupanya Ini Punca SEBENAR...

Suspek berusia 33 tahun tidak didedahkan namanya dalam laporan tempatan telah ditahan sebelum dia sempat menjalani pembedahan di Dagestan, selatan Rusia.

Ibu itu dikatakan memberitahu rakannya yang dia tidak mahu menyimpan bayi itu.

Kemudian, dia didakwa mengatur pasangan untuk membeli bayi itu selepas lima hari dilahirkan di Kaspiysk pada 25 April.

Dia menyerahkan anaknya pada hari dia meninggalkan hospital dengan bayaran pendahuluan 10 peratus sebanyak 20,000 rubel (£287).

Beberapa minggu kemudian, bayi tersebut memerlukan rawatan hospital dan doktor meminta sijil kelahirannya daripada pasangan itu.

Pasangan itu memintanya daripada ibu kandungnya dan dia didakwa memberikannya sebagai pertukaran untuk 100,000 rubel lagi (£1,440) pada 26 Mei.

Menurut laporan, dia memberitahu pasangan itu mengenai hasratnya untuk membelanjakan wang tunai untuk pembedahan kosmetik pada hidungnya.

Pasangan itu masih berhutang kepadanya baki daripada 200,000 rubel (£2,870) jumlah bayaran.

Sebelum sempat menyerahkannya, polis bertindak menangkap ketiga-tiga suspek kerana terlibat dengan pemerdagangan manusia.

Wanita Ditahan Jual Bayi Lima Hari. Rupa-Rupanya Ini Punca SEBENAR...

Menurut pegawai, pihak penyiasat daripada Jawatankuasa Penyiasatan Persekutuan Rusia untuk Republik Dagestan telah memulakan kes jenayah terhadap seorang penduduk berusia 33 tahun di bandar Kaspiysk.

Menurut penyiasat, pada 25 April 2022, seorang wanita melahirkan anak lelaki di Hospital Pusat Bandar Caspian.

Pada 30 April 2022, wanita itu dibenarkan keluar dari hospital kemudian bertemu dengan seorang penduduk tempatan.

Wanita itu bersetuju menyerahkan anak lelakinya itu kepadanya untuk mendapatkan ganjaran sebanyak 200,000 rubel.

Dia kemudiannya mengeluarkan penepian untuk hak kepada kanak-kanak itu dan menerima wang berjumlah 20,000 rubel daripada pihak ketiga.

Pada 26 Mei 2022, dia menerima baki wang berjumlah 100,000 rubel, namun maklumat mengenai jenayah itu telah diketahui pegawai penguatkuasa.

Kini, beberapa siasatan sedang dijalankan untuk memastikan semua jenayah yang dilakukan serta mengumpul bukti kesalahan suspek.

Malah, pihak polis sudah memutuskan langkah pencegahan terhadapnya.

Rusia diketahui mempunyai pasaran gelap untuk bayi yang baru lahir.

Terdapat tiga kes dilaporkan pada 2019, termasuk ibu tunggal berusia 23 tahun yang didakwa cuba menjual bayinya berusia seminggu dengan harga £11,500 .

Setahun sebelumnya, seorang ibu dituduh menyiarkan iklan sakit yang menawarkan penjualan bayi lelakinya kepada peniaga organ manusia.

Sumber: The Sun

Share.

Leave A Reply