Wanita Tertelan Skru Ketika Buat Rawatan Gigi Tersangkut Dalam Paru-Paru | Doktor terkejut apabila menemui skru pada paru-paru pesakit selepas dia dilaporkan menelannya ketika menjalani satu prosedur pergigian, lapor New York Post.

Wanita yang berusia 70 tahun itu mula menyedari ada sesuatu yang tidak kena selepas mengalami beberapa jangkitan pernafasan tanpa mempunyai sebab yang jelas, lapor Jam Press.

Dia kemudiannya mengunjungi Hospital Vithas Vigo di Pontevedra, Sepanyol untuk melakukan pemeriksaan.

Keputusan imbasan X-ray mendedahkan punca ketidakselesaannya di mana terdapat skru logam bersaiz 9 milimeter (mm) tersangkut di dalam paru-parunya.

Rakaman yang diambil melalui bronkoskop iaitu tiub fleksibel dengan kamera menunjukkan terdapat komponen yang tersekat di dalam saluran pernafasannya.

Menurut kajian kes, wanita yang tidak didedahkan namanya itu seolah-olah telah terhidu bau logam ketika menjalani beberapa siri rawatan pergigian yang bermula sejak hampir setahun lalu.

Pada mulanya, wanita Sepanyol tersebut telah dilengkapi dengan dua implan tulang pengganti, diikuti dengan healing caps.

Manakala implan yang terakhir pula diletakkan dua bulan kemudian, lapor New York Post.

Walau bagaimanapun, wanita berkenaan mendakwa bahawa dia tidak pernah menelan apa-apa skru.

Namun, skru tersebut dilaporkan telah terperangkap dalam sistem pernafasannya selama sekurang-kurangnya lapan bulan.

Susulan itu, doktor berjaya mengeluarkan bendasing dari badannya hanya dalam beberapa jam dengan menggunakan forsep.

Wanita tersebut kemudiannya dibenarkan keluar dan pulih dengan baik, menurut Jam Press.

Menurut laporan New York Post, kes seperti memasukkan objek ke dalam paru-paru seseorang ini bukanlah kali pertama berlaku.

Pada bulan September lalu, seorang individu dilaporkan kehilangan subang hidungnya dan mendapati bahawa subang tersebut berada di dalam paru-parunya selama lima tahun.

Pada November lalu, Siakap Keli melaporkan seorang wanita berusia 48 tahun meninggal dunia selepas tertelan dan tercekik gigi palsu ketika tidur.

Menurut laporan, gigi palsu berkenaan terlekat pada bahagian tekaknya hingga menyebabkan mangsa sukar bernafas.

Ia dipercayai menjadi punca kejadian maut tersebut.

Mangsa kemudian dikejarkan ke hospital dan diberikan bantuan pernafasan namun tidak berjaya.

Wanita itu disahkan meninggal dunia dengan saluran pernafasan tersumbat dinyatakan sebagai punca kematian.

Sumber: Siakap Keli

 

Artikel Lain

Bayi 2 Bulan Meninggal Lepas Diberi Minuman Campuran Herba

Bayi 2 Bulan Meninggal Lepas Diberi Minuman Campuran Herba | Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Itulah ungkapan paling sesuai menggambarkan situasi yang dilalui seorang wanita ini apabila terpaksa menerima hakikat bayi kesayangannya ‘pergi’ buat selama-lamanya disebabkan kecuaian keluarganya sendiri.

Menurut sumber, anak kecil yang baru berusia 54 hari itu disahkan meninggal dunia akibat sesak nafas dan jangkitan paru-paru.

Bercerita dengan lebih lanjut, Puan Aya akui sangat terkilan dengan sikap keluarganya yang sesuka hati memberi anak kecil itu minum air ramuan herba campuran daun kacang botol serta kencur.

Meskipun Puan Aya sudah melarang dan memberitahu ramuan tersebut tidak sesuai untuk bayi, tetapi keluarga tidak mengendahkan malah tetap memberikannya kepada si kecil.

Namun siapa sangka, kesan daripada ramuan herba tersebut, si kecil mula sesak nafas dan menghidap jangkitan paru-paru.

Si ibu yang panik melihat keadaan anaknya bergegas mahu membawanya ke pusat rawatan namun lain pula yang jadinya apabila dihalang oleh keluarga.

Mereka berpendapat penyakit tersebut boleh diubati dengan minuman tradisional sahaja.

Akan tetapi, Puan Aya tetap bertegas mahu membawa anak kesayangannya itu ke hospital namun malangnya, sudah terlambat dan mangsa disahkan meninggal dunia.

Kejadian tersebut dipercayai berlaku di Indonesia.

Sumber: Oh Bulan

Share.

Leave A Reply