(VIDEO) Helikopter Black Hawk Terhempas Tengah “Highway”, Dua Terkorban | Sebuah helikopter tentera Tennessee National Guard UH-60 Black Hawk terhempas sebelum ‘meletup’ dalam kejadian di Lebuhraya Alabama semalam, lapor Daily Mail.

Helikopter itu dilaporkan terhempas kira-kira jam 3 petang di Lebuhraya 53, berhampiran Jalan Burwell, di bandar Harvest kira-kira setengah jam dari barat laut Hunstville.

Rakaman dari tempat kejadian menunjukkan kepulan asap hitam muncul dari lokasi nahas. Api akhirnya berjaya dipadamkan dengan cepat.

Pihak berkuasa mengesahkan bahawa dua mangsa dilapor terkorban setakat ini.

Pejabat Syerif Daerah Madison berkata helikopter itu ‘meletup selepas terhempas sebelum terbakar’. Sambil menambah, apabila anggota bomba tiba di lokasi mereka telah melihat sebuah timbunan runtuhan yang besar.

Memetik DailyMail, mereka telah menghubungi Pengawal Kebangsaan Tennessee untuk mendapatkan komen namun masih tidak mendapat maklum balas segera.

Meninjau ke laman web mereka, Pengawal Kebangsaan Tennessee menyatakan bahawa misi negeri mereka sebagai, ‘untuk menyediakan Gabenor Tennessee dengan unit yang mampu melaksanakan misi mengikut Pelan Tindak Balas Kecemasan Tennessee.’

MEreka juga menambahkan tujuan mereka itu ialah, untuk mengekalkan Pasukan Tindak Balas Kecemasan Negara yang cekap, terlatih, serba lengkap dan responsif untuk bertindak balas terhadap mana-mana misi Negeri atau Persekutuan.

Redston Arsenal ialah pos Tentera Amerika Syarikat dan tempat yang ditetapkan sebagai banci bersebelahan dengan Huntsville di Madison County.

Sementara itu, pemimpin dari hantaran yang mengeluarkan kenyataan di Facebook menyatakan bahawa mereka menyedari tentang kejadian itu.

Tulis dalam kenyataan itu bahawa pemimpin Redstone Arsenal mengetahui laporan insiden helikopter berhampiran Lebuhraya 53 di Huntsville.

Sambung kenyataan itu lagi bahawa siasatan awal telah menentukan bahawa insiden itu tidak berkaitan dengan aset Redstone Arsenal. Dan mereka akan terus menyokong pihak berkuasa komuniti selepas situasi itu berkembang.

Nahas maut itu berkemungkinan menyebabkan ‘kesesakan dan kelewatan’ dan polis telah meminta pemandu untuk mencari laluan alternatif lain berikutan penutupan lebuh raya.

Lebuhraya Alabama 53 ke selatan Jeff Road kekal ditutup kepada lalu lintas, serta laluan antara Douglas Road ke Alabama 53, menurut MCSO.

Menurut Military.com, kru asas yang diperlukan untuk UH-60A ialah seramai tiga orang iaitu juruterbang, pembantu juruterbang dan ketua kru.

Oleh itu, tulis informasi itu bahawa model A direka untuk membawa 11 tentera tempur sebagai tambahan kepada tiga anak kapal.

Sumber: Siakap Keli

 

Artikel Lain

Helikopter Bertembung: Empat Terbunuh, Tiga Cedera Parah

Helikopter Bertembung: Empat Terbunuh, Tiga Cedera Parah | EMPAT penumpang terbunuh, manakala tiga lagi cedera parah dalam nahas dua buah helikopter bertembung di Gold Coast, Selatan Brisbane, Australia pada Isnin.

Helikopter bertembung: Empat terbunuh, tiga lagi cedera parah di Gold Coast

Menurut laporan agensi antarabangsa, kejadian itu berlaku kira-kira jam 2 petang waktu tempatan di lokasi pelancongan itu.

Siasatan awal mendapati bahawa kedua-dua helikopter berkenaan bertembung sesama sendiri, sebelum terhempas di beting pasir tidak jauh dari pantai Sea World Resort.

Difahamkan, ketika kejadian tersebut kira-kira 13 penumpang menaiki kedua-dua buah helikopter berkenaan.

Enam penumpang lain telah mengalami kecederaan ringan termasuk luka akibat terkena serpihan kaca dan telah dihantar ke hospital berhampiran untuk rawatan lanjut.

Menurut Angus Mitchell, iaitu Ketua Pesuruhjaya Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB), kertas siasatan telah dibuka berhubung kejadian itu.

Pegawai penyiasat ATSB dari Brisbane dan Canberra telah dikerahkan ke lokasi kejadian itu untuk menjalankan siasatan terperinci.

Laporan awal hasil siasatan dijangka akan dikeluarkan dalam tempoh enam hingga lapan minggu lagi.

Sumber: Astro Awani

Share.

Leave A Reply