Warga Emas Berjalan 20km Cari Isteri Yg Sudah Meninggal Dunia | Menyedihkan apabila tular di laman sosial kisah seorang lelaki warga emas China yang hilang ingatan berjalan sejauh 20 kilometer (km) untuk mencari isterinya, dipercayai masih hidup.

South China Morning Post (SCMP) melaporkan, lelaki dari Shanghai, bernama Zhang, ditemui polis ketika mencari isterinya yang sudah meninggal dunia dua tahun lalu.

Menurut xinmin.cn, Zhang hilang ingatan selepas diserang angin ahmar dan percaya isterinya tersesat dalam perjalanan pulang.

Video tular di media sosial menunjukkan Zhang berjalan di sepanjang laluan basikal dan berhenti untuk melihat sekeliling sebelum meneruskan perjalanan.

Polis tempatan yang terserempak dengan Zhang tidak dapat memahami apa yang dilakukan sehinggalah seorang pegawai membawanya kembali ke balai dan mengajukan soalan.

Pegawai itu bersoal dia tinggal dengan siapa.

Zhang menjawab bahawa dia tinggal dengan isterinya.

Pegawai itu bersoal lagi bahawa isterinya sudah meninggal kan dan memberitahu mereka mendapat rekodnya daripada fail itu.

Zhang berkata bukan dan isterinya ada di sana tadi.

Pegawai itu kemudian bertanya di mana Zhang fikir isterinya berada, dan lelaki itu menunjuk ke satu lokasi sambil berkata isterinya berada di sebelah.

Zhang bertambah bahawa dia pulang ke rumah sebelum isterinya.

Walaupun diberitahu isterinya sudah meninggal dunia selama dua tahun, Zhang tetap menegaskan isterinya masih hidup.

Pegawai itu mendapati Zhang yang tidak mempunyai anak merindui isterinya sejak cinta hatinya itu meninggal dunia.

Zhang kemudiannya diiringi pulang oleh pegawai itu.

Kisah itu meruntun jutaan hati netizen di China.

Seorang netizen tulis bahawa Zhang pasti sangat sedih dan enggan menerima hakikat isterinya sudah meninggal dunia.

Sumber: Harian Metro

 

Artikel Lain

Mayat Ditemui Di Andes Disahkan Wanita Hilang 41 Tahun Lalu

Mayat Ditemui Di Andes Disahkan Wanita Hilang 41 Tahun Lalu | Satu mayat yang ditemui di pergunungan di Andes, Amerika Selatan baru-baru ini disahkan seorang wanita yang hilang pada 41 tahun yang lalu, lapor Metro UK.

Imbas kembali, wanita berkenaan dikenali sebagai Marta Emilia Altamirano yang mesra dengan panggilan Patty hilang semasa eskpedisi di Andes pada Mac 1981.

Susulan itu, sekurang-kurangnya empat ekspedisi mencari dan menyelamat (SAR) telah dijalankan untuk menjejakinya tetapi tiada satu pun yang berjaya.

Namun pada 28 Januari tahun ini iaitu kira-kira 41 tahun kemudian, satu mayat telah ditemui tersekat pada glasier tertinggi banjaran Cordillera de la Ramada.

Pada mulanya, mayat itu disyaki seorang wanita berusia antara 18 sehingga 30 tahun tetapi selepas disahkan identitinya, ia adalah Patty yang hilang 41 tahun lalu.

Pada 23 Mac 1981, Patty dikatakan mendaki gunung bersama kakaknya, Corina bersama seorang pendaki berpengalaman, Sergio Bossini.

Difahamkan, mereka mula mendaki selama empat hari sebelum berhenti dan mendirikan khemah pada ketinggian lebih 5,000 meter sekitar 7 malam.

Pada malam itu, Patty dipercayai pergi meninjau keadaan sekeliling seorang diri tapi malangnya, dia dikatakan tergelincir ratusan meter ke bawah disebabkan cerun berais.

Disebabkan Patty tidak pulang ke khemah (setelah lama meninjau), Corina dan Sergio bertindak untuk mencarinya sepanjang malam sebelum kembali ke khemah mereka.

Pada keesokan paginya mereka merancang untuk terus mencari jejak Patty namun dalam masa sama, mereka tidak tahu bahawa wanita itu sudah pun meninggal dunia.

Bagaimanapun hasrat mereka untuk mencarinya gagal kerana suhu sejuk, cuaca teruk dan keadaan tidak mengizinkan hingga terpaksa memohon bantuan pihak kecemasan.

Mereka melaporkan kehilangannya pada 29 Mac berikutnya dan pasukan SAR dikerahkan ke lokasi kejadian.

Namun waktu itu, mayat Patty yang tertimbus di bawah litupan ais sudah pun mula membeku.

Sehinggalah pada 28 Januari lalu ketika satu mayat ditemui, empat adik-beradiknya dipanggil untuk melakukan pengecaman identiti.

Difahamkan mereka mengesahkan identiti mayat berkenaan melalui pakaian dan barangan yang dikenakan olehnya ketika sebelum kejadian.

Tambahan pula hasil ujian asid deoksiribonukleik (DNA) turut mengesahkan bahawa mayat yang ditemui itu adalah seorang wanita muda.

Corina berkata bahawa mereka berempat dapat mengetahui itu adalah dia. Ia seperti perasaan yang lega selepas mengetahui perkara itu adalah benar.

Corina menjelas bahawa kini dapat rasakan ketenangan dan kedamaian yang mendalam.

Tambah keluarga itu lagi, mayat Patty akan dibawa ke Tucuman supaya saudara-mara yang lain boleh mengucapkan selamat tinggal sebelum membakarnya.

Malah, mereka (keluarga) merancang untuk menaburkan abu mayat Patty ke atas gunung Andes, kerana itu adalah ‘keinginannya’.

Sumber: Siakap Keli

Share.

Leave A Reply