10 Rumah Atas Air Musnah Dalam Kebakaran Di Kota Kinabalu

| July 5, 2021 | 0 Comments

10 Rumah Atas Air Musnah Dalam Kebakaran Di Kota Kinabalu | Seringkali kita dengar kejadian rumah musnah dalam kebakaran yang berlaku di negara ini. Kebanyakan kejadian kebakaran ini membahayakan nyawa manusia, bangunan atau ekologi. Ia boleh jadi sengaja atau tidak sengaja. Bukan itu sahaja, kebakaran lazimnya akan menyebabkan kerosakan atau kemusnahan pada binaan dan kecederaan atau kematian kepada manusia.

10 Rumah Atas Air Musnah Dalam Kebakaran Di Kota Kinabalu

Malang tidak berbau,  sepuluh rumah atas air di Kampung Tanjung Aru Baru, Kota Kinabalu telah musnah dijilat api dalam kebakaran, kira-kira 7 pagi hari ini.

Difahamkan, kebakaran tersebut bermula dari sebuah rumah sebelum merebak ke kediaman lain dalam tempoh masa yang singkat.

Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah, Mohd Affendy K Ramin berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 7.08 pagi.

Katanya, sepasukan anggota dan pegawai dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Kinabalu dan Penampang dikerah ke lokasi kejadian sebelum tiba lima minit kemudian.

Beliau berkata, sebaik pihaknya tiba di lokasi, api didapati sedang marak sehingga memusnahkan 10 rumah berstruktur kayu atas air.

“Pasukan bomba yang turut dibantu penduduk kampung berjaya mengawal kebakaran daripada terus merebak dan menyelamatkan sebahagian lagi rumah berdekatan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Affendy berkata, api dikawal pada 7.58 pagi dan operasi memadamkan saki baki api kebakaran masih berjalan.

Katanya, tiada sebarang kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan dan punca kejadian serta jumlah kerugian masih disiasat Unit Forensik Kebakaran.

Operasi turut dibantu Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pertahanan Awam (APM), Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK).

Pada 25 Mei lalu, 25 rumah di atas air di lokasi berdekatan di Kampung Tanjung Aru turut musnah dalam kebakaran.

Sumber: Harian Metro

Tags: , , , ,

Category: SEMASA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *