10 Terbvnuh Dalam Serangan Di Mogadishu | Pejuang Al-Shabaab menyerang sebuah rumah di ibu negara Somalia, Mogadishu pada Selasa, membunuh 10 orang awam, menurut kerajaan.

Serangan itu berlaku sekitar jam 12 waktu tempatan di daerah utara Abdiasiz, yang turut mencederakan tiga orang awam.

Kerajaan berkata dalam kenyataannya, pada Selasa bahawa pasukan keselamatan menyelamatkan orang awam lain di rumah itu dan bangunan berdekatan lain ketika serangan.

Serangan itu didakwa dilakukan pejuang Al-Shabaab yang dikaitkan dengan Al-Qaeda.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tentera Somalia dan pejuang puak tempatan merampas semula sebahagian besar wilayah di negara itu daripada militan dalam operasi yang disokong serangan udara Amerika Syarikat dan pasukan Kesatuan Afrika yang dikenali sebagai African Transition Mission in Somalia (ATMIS).

Al-Shabaab masih mengawal wilayah luar bandar negara itu dan sudah melakukan banyak serangan balas, sama nada baik di Somalia dan negara jiran.

Sumber: Harian Metro

 

Artikel Lain

Empat Terbvnuh Dalam Serangan Balai Polis Di Pakistan

Empat Terbvnuh Dalam Serangan Balai Polis Di Pakistan | Sekurang-kurangnya empat pegawai polis Pakistan terbunuh dan empat lagi cedera parah apabila suspek militan menyerang sebuah balai polis di barat laut negara itu, menurut polis.

Foto hiasan AFP

Nawaz Khan, pegawai polis yang terbabit, berkata, suspek menggunakan bom tangan dan senjata automatik dalam serangan di balai polis di daerah Lakki Marwat, sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.

Katanya, polis yang bertugas bertindak balas dan sempat meminta bantuan sebelum penyerang melarikan diri kerana kehabisan peluru.

Polis sedang menjalankan siasatan rapi dan tiada kumpulan mengaku bertanggungjawab melakukan serangan berkenaan setakat ini.

Sebelum ini, serangan terhadap polis di daerah itu didakwa dilakukan oleh Taliban Pakistan, juga dikenali sebagai Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Bulan lalu, militan menyerang hendap polis peronda yang melakukan rondaan rutin, membunuh kesemua enam anggota polis dalam kenderaan di kawasan Dadewala di daerah Lakki Marwat.

Taliban Pakistan mengaku bertanggungjawab atas serangan hendap Dadewala di mana kumpulan militan itu berasingan tetapi bersekutu dengan Taliban Afghanistan.

Akhir bulan lalu, seorang pengebom berani mati meletupkan dirinya berhampiran trak yang membawa anggota polis dalam perjalanan untuk melindungi pekerja polio berhampiran Quetta, di barat daya Pakistan, membunuh seorang pegawai polis dan tiga ahli keluarga yang menaiki kereta berhampiran.

Pengeboman itu turut mencederakan 23 yang lain, kebanyakannya anggota polis.

Sumber: Harian Metro

 

Bayi 2 Hari Terbvnuh Dalam Serangan Rusia

Bayi 2 Hari Terbvnuh Dalam Serangan Rusia | Oleksandr Starukh, gabenor wilayah Ukraine menyatakan bahawa bayi lelaki yang berusia 2 hari terbunuh selepas peluru berpandu Rusia menghentam sebuah hospital di selatan Ukraine.

PASUKAN penyelamat membersihkan sisa runtuhan bangunan dua tingkat yang menempatkan wad bersalin di sebuah hospital di bandar Vilnyansk, wilayah Zaporizhzhia. FOTO AFP

Beliau berkata, tembakan artileri itu mengenai wad bersalin di bandar Vilniansk, Zaporizhzhia, pada awal pagi Rabu.

Beliau berkata lagi, pada waktu malam, Rusia melancarkan roket besar (ke arah) wad bersalin kecil hospital di Vilniansk.

Menerusi Telegram, Starukh berkata seperti dilaporkan portal Independent bahawa kedukaan memenuhi hati kami, seorang bayi yang baru muncul di dunia dibunuh.

Laporan berkenaan menyatakan bahawa ibu bayi yang baru lahir itu bagaimanapun diselamatkan dari runtuhan.

Starukh berkongsi beberapa siri imej kemusnahan melalui Kyiv Independent.

Gambar menunjukkan asap tebal di atas timbunan runtuhan yang dibersihkan oleh pekerja kecemasan.

Satu siri imej yang diedarkan oleh Perkhidmatan Kecemasan Ukraine kemudian menunjukkan operasi dijalankan untuk menyelamatkan pekerja hospital dan pesakit.

Seorang doktor juga parah selepas wad di bangunan itu terkena peluru berpandu S-300.

Perkhidmatan Kecemasan pada mulanya berkata, seorang bayi terbunuh, dan seorang ibu serta seorang doktor dikeluarkan dari runtuhan, dan mereka adalah satu-satunya orang di wad pada masa itu.

Perkhidmatan itu menyatakan dalam catatan susulan di Telegram, wanita yang diselamatkan itu adalah ibu kepada bayi berkenaan.

Andriy Yermak, Ketua pejabat presiden Ukraine mengutuk serangan itu dalam siaran Telegram.

Merujuk kepada tentera Rusia sebagai “pengganas”, beliau berkata, Moscow akan bertanggungjawab.

Ia berlaku selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata, ratusan hospital dan kemudahan penjagaan kesihatan Ukraine berada di ambang kerosakan kerana kekurangan bahan api, air dan elektrik.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply