Author: Miss Tata

Surirumah Terluka | Assalamualaikum.. Saya pernah menjadi suri rumah.. beza umur anak selang 2 tahun seorang.. dari segi luaran saya memang nampak ok. Tapi saya sebenarnya tak ok. Bagi saya, menjadi suri rumah ialah pilihan sendiri.. sebab saya nak jaga anak dengan tangan sendiri. Suami pun tak memaksa saya bekerja.. Sepanjang menjadi suri rumah alhamdulillah rezeki kami cukup.. Kami tak perlu hantar anak pada pengasuh, kami tak perlu membeli susu formula sebab saya menyusu sepenuhnya kedua2 anak, kereta satu saja jadi komitmen tak tinggi, saya terima dan makan apa adanya dan tak merungut. Cuma sepanjang menjadi suri rumah.. saya mengalami…

Read More

Siapa Budak Kecil Tu? |Hai, nama aku Aira. Di sini aku ingin menceritakan kisah pertama kali aku diganggu. Aku bukanlah seorang yang hijab terbuka ke atau bole nampak itu ini ke, tak aku bukan macam tu. Ini adalah kali pertama aku kena dan masa kena pon aku blur haha. Ok jom aku mulakan kisah aku. Aku sekarang sudah berkerja, kisah ni jadi 2-3 tahun lepas semasa aku masih menuntut di sebuah IPTA. Tapi kisah aku ni bukanlah berlaku di IPTA. Aku ada gang travel, terdiri daripada 9 orang perempuan. Setahun sekali kami kumpul duit dan pergi travel. Kami dah…

Read More

Dikacau Akibat Tidur di Ruang Tamu? |Memandangkan syawal dah nak berakhir, teringat aku kepada satu kisah berlaku 7 tahun lepas pada malam raya kelima. Ketika itu aku berumur 19 tahun. Jam menunjukkan sudah pukul 11.20 malam. Memandangkan mata ni masih tidak mengantuk, jadi aku macam biasa sibuk bersms sambil menonton tv di ruang tamu depan rumah atuk. Sebab memikirkan yang aku boleh tengok tv sampai lewat malam, aku mengambil keputusan untuk bermalam di ruang depan itu. Apabila atuk dengar yang aku mahu tidur di ruang depan, katanya ” eh, takkan kau nak tidur sorang2 dekat depan? X payahlah sha “.…

Read More

Karier, Anak Tiri Dan Mertua | Assalamualaikum pembaca semua, saya ada 3 confessions, terima kasih sudi baca dan mohon doanya ya, Aamiin: 1-Karier Saya dah lama sangat kerja dengan orang (lebih 10 tahun dimajikan yang sama), sampai tahap sekarang saya perlu jalankan bisnes sendiri tapi masih takut. Ialah makan gaji lebih senang dan selamat setiap bulan jaminan gaji ada tapi sampai bila hidup dalam takut dan comfort zone ya? Jadi sekarang saya menunggu modal yang cukup dan masa yang sesuai untuk melangkah sendiri. Rezeki kan dari ALLAH SWT, InsyaALLAH. Mohon doa ya sahabat. Aamiin. 2-Anak Tiri Saya bukan ‘kids friendly…

Read More

Kemanisan Dalam Ujian | Assalamualaikum semua. Terima kasih admin jika siarkan confession ni. Bahagia. Semua orang nak bahagia. Tak terkecuali sesiapa pun. Aku nak bicara bahagia dalam konteks rumahtangga. Ini kisah aku. 5 tahun lalu, suami aku curang. Curangnya dengan isteri orang. Siapa sangka bahagia yang aku rasa selama ni, Allah bagi pinjam 8 tahun ja. Sebaik sahaja aku tahu dicurangi, macam biasalah kan rasa orang rampas bahagia kita, meroyan, menangis sampai bengkak-bengkak mata. Tapi suami aku waktu tu macam tak bersalah je perangainya. Tambahan lagi keluarga mertua langsung tak membantu nak menasihati anak atau adik dia orang. Menyalahkan menantu…

Read More

Study Week di Datangi Makhluk Halus |Di sini saya ingin kongsikan satu kisah  seram yang saya sendiri alami, sama ada ia seram ataupun tidak terserah kepada kalian untuk menilai, yang pastinya ini adalah satu pengalaman yang saya sendiri alami bersama teman sebilik saya. Perasaan yang tidak dapat digambarkan, yang pasti ia akan saya ingati. Kisahnya bermula apabila bermulanya minggu study week iaitu seminggu sebelum peperiksaan bermula. Ada satu malam tu, bagi saya rasakan malam tersebut adalah sama seperti malam-malam sebelumnya namun mungkin berbeza kepada teman sebilik saya iaitu Ayu. Seperti biasa saya akan tidur terlebih dahulu berbanding dengan teman sebilik…

Read More

Verbally Abused | Assalamualaikum.  Saya dah berkahwin, juga seorang surirumah dengan 3 anak yang selang 2 tahun setiap seorang juga. Alhamdulillah suami saya seorang yang sangat memahami. Tapi ibu saya pernah mengalami depresi yang teruk kerana sikap ayah saya. Ya. Ayah saya seorang suami yang sangat suka mengkritik, suka memaki hamun anak isteri, panas baran dan sentiasa mahukan kesempurnaan dari anak isteri walaupun dia sendiri tak sempurna. Saya faham perasaan confessor hidup dengan manusia begitu. Ayah saya, kalau dapat saya gambarkan adalah seorang yang sangat abusive, verbally. Setakat panggil anak isteri b*d*h, lembab, b*****g itu biasa. Pernah suatu masa, umur…

Read More

Makhluk Halus Tinggal di Rumah Sendiri |Assalamualaikum. Di kala aku menaip kisah ni, aku sedang bekerja shift malam pada pukul 1 pagi (seram plak rasa). Aku mendapat tawaran bekerja pada tahun 2013 di sebuah daerah yang tak pernah aku jejakkan kaki. Bukan main seronok lah aku sebab aku memang seorang perempuan yang suka mengembara bersendirian tanpa ditemani sesiapa. Berbekalkan doa mama dan abah dari Kedah, aku gigihkan seorang diri mencari rezeki di negeri orang. Tawaran kerja aku ni dimulakan dengan program “Apprentice” yang berlangsung selama 6 bulan sebelum aku diterima bekerja secara tetap. Aku harus belajar dalam tempoh tersebut dan…

Read More

Nasib Seorang Playboy | Assalamualaikum. Semenjak dua menjak ni famous pulak kes-kes playboy. Macam-macam la. Aku sebenarnya malas nak ambil tahu atau nak ambil kisah tentang artis ni. Ye la. Macam si BA dengan AS… Punya la kita bagi kata-kata semangat dekat BA untuk meneruskan hidup dan bangkit, tuptup… Hmmm malas nak teruskan… Ambil ikhtibar dari kisah artis ni, aku nak cerita tentang kisah keluarga aku sendiri. Keluarga terdekat aku iljuga la sebab kami keluarga besar yang rapat. Ini tentang sepupu mak aku. Kita bagi nama dia Ayah Su (bukan nama sebenar). Ayah Su ni berperwatakan ceria, peramah dan dimata…

Read More

Khas Untuk Penjual Supplement MLM | Boleh dikatakan dalam friendlist saya di facebook rata-rata menjual supplement. Dari Happylife, beralih ke Shake-shake kemudian bertukar ke Forever and ever. Sekarang ni musim Forever and ever la banyaknya. Saya tiada masalah pun dengan keadaan ini. Malah kadang-kadang mendapat info berguna dan bermanfaat tentang penjagaan tubuh badan. Baguslah berkongsi info selagi mana tak overclaim produk yang dijual boleh ubati penyakit tertentu. Ataupun supplement tu boleh hdupkan mayat dari kubur. Hahaha. Tipu la kalau dalam senarai kawan saya di facebook tu takde yang approach saya kan. Sudah tentu ada. Tetapi saya menolak sebab saya tak…

Read More