Lebih 500 buah kenderaan yang diletakkan di kawasan parkir sekitar bandar raya ini ‘tenggelam’ dalam banjir kilat di Johor Bahru.

Banjir Kilat Di Johor, Lebih 500 Kenderaan 'Tenggelam'

Banjir kilat itu melanda pusat bandar raya ini hanya dalam tempoh kira-kira satu jam selepas hujan lebat sejak pukul 12.30 tengah hari tadi.

Banjir kilat didapati berlaku di beberapa kawasan utama dinaiki air antaranya Jalan Yahya Awal, Jalan Ayer Molek, Jalan Wong Ah Fook, Kampung Mohd. Amin, Jalan Kolam Ayer, Jalan Mahmoodiah dan Jalan Tun Abdul Razak.

Tinjauan telah dilakukan di kawasan letak kenderaan berbayar di Jalan Ayer Molek, di sini.

Tinjauan mendapati lebih daripada 150 buah kenderaan telah tenggelam sehingga lebih separuh kenderaan menyebabkan majoritinya daripada tidak dapat dihidupkan.

Suasana huru hara dapat dilihat apabila pemilik kenderaan bergegas menolak kenderaan masing-masing untuk ke kawasan yang lebih tinggi selepas kawasan letak kenderaan itu dinaiki air.

Banjir kilat berkenaan dilihat kembali surut kira-kira pukul 2.30 petang.

Skuad Kilat Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) turut dilihat melakukan kerja-kerja pembersihan longkang yang tersumbat.

Salah seorang mangsa, Alias Said, 46, memberitahu, dia telah bekerja di kawasan berkenaan sejak kira-kira 10 tahun lalu.

Namun, kejadian banjir kilat itu merupakan yang paling teruk pernah dialaminya.

Sementara itu, seorang lagi mangsa, Nour Hashidah Fahruddin, 37, turut meluahkan rasa.

Sebelum ini, pekerja di kawasan berkenaan telah membuat aduan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) apabila berlakunya banjir.

Sumber: Kosmo

Share.

Leave A Reply