MACHANG – Tiga lelaki dicekup selepas dipercayai cuba menceroboh dan menyeludup tembakau dengan menerbangkan sebuah dron ke dalam kawasan Penjara Machang di sini lebih dua minggu lalu.

Ketiga-tiga suspek yang berusia 35 hingga 39 tahun itu ditahan di Jalan Kuala Krai-Kota Bharu dekat Kampung Bukit Belah di sini pada 12 Disember lalu selepas mereka melarikan diri dengan menaiki sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) jenis Honda CR-V.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, siasatan mendapati, Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Machang menerima maklumat dari pihak Penjara Machang yang melihat sebuah dron diterbangkan dan menceroboh kawasan penjara kira-kira pukul 1.05 pagi.

Menurutnya, dron tersebut dipercayai digunakan oleh pengendalinya untuk membawa masuk bahan terlarang ke dalam kawasan penjara.

“Siasatan menggunakan teknologi peranti pengesan mendapati, pengendali dron itu dikesan berada di kawasan berhampiran penjara iaitu di Jalan Kuing Indah, Kampung Pangkal Meleret di sini.

“Polis terus menjejaki lokasi tersebut dan mengesan tiga lelaki tergesa-gesa masuk ke dalam sebuah SUV jenis Honda CR-V sebelum kenderaan itu dipecut laju,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Muhamad Zaki, selepas dikejar sejauh 300 meter, kenderaan dipandu suspek ditahan di Jalan Kuala Krai-Kota Bharu dekat Kampung Bukit Belah di sini.

Katanya, pemeriksaan di dalam SUV itu telah membawa kepada penemuan lima buah telefon bimbit, dua unit pengecas mudah alih, 20 biji mercun bola, sebilah parang, sebilah badik, satu unit alat penimbang digital dan dua gulung dawai besi.

Ujarnya, selain itu, polis turut menemui segulung plastik pembalut, satu unit kawalan jauh dron, 13 bungkusan tembakau dan 41 bungkusan kecil mampat disyaki tembakau.

“Sehubungan itu, orang ramai tidak boleh menerbangkan dron tanpa permit Jabatan Penerbangan Awam. Penggunaan peranti tersebut untuk tujuan jenayah adalah satu kesalahan yang boleh diambil tindakan dari segi undang-undang yang ada.

“Polis Kontinjen Kelantan tidak akan berkompromi dengan perlanggaran perundangan ini dan tindakan tegas akan diambil sewajarnya,” katanya.

Tambah Muhamad Zaki, kes disiasat mengikut Seksyen 447 Kanun Keseksaan, Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957 dan Seksyen 6 Akta Bahan Kakisan, Letupan Dan Senjata Berbahaya 1958.

Sumber: Kosmo

 

Baca Juga: JPJ Perluas Penggunaan Dron Pantau Kesalahan Pengguna Jalan Raya

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Negeri Sembilan akan memperluaskan penggunaan dron dalam setiap operasi penguatkuasaan pada masa akan datang terutama pada musim perayaan.

JPJ Perluas Penggunaan Dron Pantau Kesalahan Pengguna Jalan Raya

Pengarah JPJ Negeri Sembilan, Hanif Yusabra Yusuf berkata, ini kerana penggunaan alat berkenaan dilihat lebih efisien dalam memantau kesalahan pengguna jalan raya selain lebih selamat dan tidak memerlukan keanggotaan yang ramai.

Menurutnya, ia terbukti apabila kali pertama digunakan pada Op Hari Raya Aidilfitri 2022 dengan menumpukan kawasan lebuh raya dan jalan-jalan utama di negeri ini.

Jelasnya, sebanyak dua dron digunakan di kawasan lebuh raya yang tertumpu kepada kesalahan penggunaan lorong kecemasan manakala di jalan utama bagi mengesan kesalahan melanggar lampu isyarat merah dan memotong barisan.

Katanya lagi, seramai tiga anggota JPJ ditempatkan bagi mengawal dron dengan dibantu unit peronda bermotosikal.

Menurutnya, sebanyak 30 notis saman dikeluarkan menerusi pemantauan dron.

Sehubungan itu katanya, JPJ Negeri Sembilan bercadang menambah lima lagi dron untuk tujuan penguatkuasaan.

BEliau juga berkata akan berbincang dengan Akademi JPJ Malaysia untuk menghantar pegawai JPJ negeri ini menjalani latihan mengendalikan dron dengan baik.

Dalam pada itu, beliau berkata, sebanyak 316 kesalahan utama dikesan JPJ Negeri Sembilan sepanjang Ops Hari Raya Aidilfitri 2022 yang bermula 29 April hingga Ahad.

Menurutnya, daripada jumlah itu kesalahan tertinggi ialah memotong barisan iaitu 149 kes, diikuti melanggar lampu isyarat merah (92), memandu di lorong kecemasan (32) dan menggunakan telefon bimbit semasa memandu (6).

Jelasnya, bagi mengesan kesalahan dilakukan pemandu bas, JPJ turut membuat penyamaran sebagai penumpang di 18 buah bas.

Beliau mendakwa, didapati, masih ada segelintir pemandu bas yang melanggar peraturan ditetapkan yang mana dua didapati menggunakan telefon bimbit ketika memandu dan satu memandu dengan tidak wajar.

Tambah beliau, secara keseluruhan JPJ Negeri Sembilan telah memeriksa sebanyak 2,010 kenderaan sepanjang operasi tersebut dengan 610 buah kenderaan dikenakan tindakan atas pelbagai kesalahan.

Sumber: KMN

Share.

Leave A Reply