Demi Kebajikan Kucing Jalanan, Pasangan Warga Emas Sanggup Gadai Barang Kemas | KEMAMAN: Kasih kepada kucing jalanan mendorong pasangan suami isteri dari Kampung Pengkalan Cicar, Bukit Kuang di sini menggadai barangan kemas untuk menyediakan sangkar baharu buat haiwan peliharaan mereka.

Rusli Ibrahim, 66, berkata, dia dan isteri, Masnun Sufeno, 60, tidak kisah berhabis wang di samping sanggup mengikat perut demi memastikan keselesaan kesemua 70 kucing yang dipelihara.

Katanya, amalan itu menjadi rutin mereka sejak mula terlibat mengutip kucing jalanan kira-kira 30 tahun lalu.

“Kadangkala saya dan isteri terpaksa menggadaikan barangan kemas untuk membeli makanan serta membiayai kos rawatan kucing tetapi kami tidak pernah merasa terbeban berbuat demikian kerana percaya pada konsep rezeki.

“Terbaharu, dua hari lalu, emas digadai sekali lagi kerana kami mahu menyediakan sangkar lebih besar untuk memberikan keselesaan dan mengelakkan jangkitan virus pada kucing,” katanya ketika ditemui pemberita hari ini.

Rusli yang merupakan bekas pemandu lori berkata, kucing jalanan yang diselamatkan termasuk yang cedera dan buta.

Katanya, sehingga kini dia membelanjakan hampir RM2,000 sebulan untuk kos makanan dan rawatan kucing.

“Saya sayangkan kucing sepenuh hati seperti sayang pada anak-anak dan cucu saya. Walaupun sesama manusia saya ada tahap kesabaran tetapi dengan haiwan comel itu saya boleh bersabar,” katanya.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menghulurkan sumbangan ke akaun Bank Simpanan Nasional (Rusli) 0610029000618162 atau menghubungi talian 013-9571227.

Sumber: Utusan

Share.

Leave A Reply