Penduduk di Kampung Sentang, Pagar Sasak, dekat Lipis, gempar apabila seekor harimau akar ditemui di bawah rumah seorang penduduk, jam 6.30 petang semalam.

PERHILITAN Lipis berjaya menangkap seekor harimau akar yang berada di bawah rumah seorang penduduk di Kampung  Sentang, Pagar Sasak, petang semalam. FOTO Ihsan PDRM

Keadaan itu menyebabkan penduduk mengambil tindakan mengepung harimau berkenaan yang berada di bawah rumah Faridah Ishak, 58, bagi mengelakkannya lari.

Ketua Polis Daerah Lipis, Superintendan Azli Mohd Noor berkata, pihak polis menerima maklumat dari anak saudara pemilik rumah, terdapat seekor harimau dikenal pasti jenis harimau akar.

Katanya, anggota pondok Pagar Sasak ke lokasi kejadian dan mendapati penduduk kampung mengepung harimau berkenaan yang berada di bawah rumah Faridah.

May be an image of 1 person and indoor

” Kejadian itu dikatakan berlaku apabila harimau itu mengejar seekor kucing sehingga masuk ke dalam rumah melalui pintu hadapan.

” Ketika kejadian terdapat dua warga emas di atas rumah itu iaitu suami yang berusia 55 tahun dan isterinya Faridah yang sakit stroke terlantar di atas katil,” katanya.

Beliau berkata, terkejut dengan kehadiran harimau itu, suami Faridah menghalau harimau itu dan haiwan itu melompat ke atas katil dan mencakar kening isterinya, Faridah menyebabkannya mengalami luka kecil.

Katanya, pihak Klinik Kesihatan Padang Tengku membuat rawatan ke atas mangsa.

No photo description available.

Azli berkata, harimau akar itu menyorok di bawah rumah mangsa.

Pihak polis dan bomba yang berada di tempat kejadian menghubungi Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Lipis untuk tindakan selanjutnya.

“Perhilitan Lipis sampai jam lapan malam ke lokasi kejadian untuk tindakan dan berjaya menangkap setelah menembak dengan ubat pelali pada jam 12.45 tengah malam,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Share.

Leave A Reply