Ibu Sangka Anak Mati, Rupanya Ditipu Keluarga Selama 17 Tahun | Seorang wanita di China yang selama ini percaya bayi lelakinya meninggal dunia, akhirnya mendapati dia ditipu oleh keluarga sendiri, lapor akhbar Daily Star semalam.

Zhang Caihong dari wilayah Jiangsu berkongsi kesedihan apabila mengetahui bahawa adik ipar sepupunya mencuri anak lelakinya selepas dia me­la­hirkan bayi itu 17 tahun lalu.

Caihong melarikan diri ke rumah sepupunya sebelum bersalin kerana bimbang bekas suami akan mencederakan dirinya.

Selepas melahirkan anak, adik ipar sepupunya menyampaikan berita bahawa bayinya mengalami kecacatan yang teruk.

Caihong mempercayai be­rita itu dan dipujuk untuk menyerahkan bayinya. Dia ditipu sekali lagi apabila wanita itu memberitahu anaknya mati kesejukan.

Selepas lebih satu dekad, Caihong baru-baru ini mendapati anaknya masih hidup. Dia berjaya menjejaki anak lelaki­nya selepas mendapat pengesahan melalui ujian asid deoksiribonukleik (DNA).

Remaja itu belajar di sebuah sekolah menengah, lapor akhbar South China Morning Post. Caihong mendapat tahu bahawa ibu angkat remaja itu ialah adik perempuan kepada isteri sepupunya.

Caihong kini menjalani perbicaraan di mahkamah di mana ibu bapa angkat remaja itu meminta dia membayar kos membesarkan anaknya.

Dia enggan membayar kos tersebut kerana mereka mengambil zuriatnya secara haram.

Sumber : Kosmo

Baca juga artikel ini :

Ibu Dikecam Kerana Benarkan Anak ‘Ubah’ Mata | Demi mendapat penampilan serta wajah yang cantik, apa sahaja cara sanggup dilakukan demi mencapai kehendak tersebut. Seperti apa yang berlaku kepada kanak-kanak perempuan 9 tahun ini. Baca selanjutnya..

Seorang ibu di Jepun menerima kecaman kerana membenarkan anak perempuannya yang berusia sembilan tahun menjalani pembedahan kelopak mata untuk menjadi lebih cantik.

Di Jepun, pembedahan plastik adalah sah untuk sesiapa yang berumur di bawah 18 tahun selagi mendapat kebenaran ibu bapa atau penjaga yang sah.

Menurut laporan VICE Asia, baru-baru ini, sesetengah ibu bapa menggalakkan anak mereka menjalani rawatan kosmetik sebagai prosedur untuk meningkatkan penampilan fizikal mereka.

Dalam episod terbaru siri Deadly Beauty, majalah dalam talian itu memaparkan Rucchi dan Micchi, pasangan ibu dan anak Jepun yang saluran YouTubenya memfokuskan pada solekan dan pembedahan plastik.

Untuk membantu anak perempuannya yang berusia sembilan tahun menjadi lebih cantik, Rucchi menyuruhnya menjalani blefaroplasti atau pembedahan kelopak mata berganda.

Ibu kanak-kanak itu berkata, sejak dia masih kecil, dia tahu mempunyai kelopak mata jenis ‘monolid’ dianggap hodoh.

Setiap kali dia dan kakaknya berjalan di kawasan kejiranan, adik-beradiknya sentiasa menerima pujian pada matanya yang besar dan cantik, manakala dia hanya diabaikan kerana matanya.

Si ibu menjalani pembedahan kelopak mata berganda ketika berusia 18 tahun, tetapi kenangan zaman kanak-kanak menyebabkan dia mahu anak perempuannya menjalani pembedahan sama pada usia lebih muda.

Rucchi membayar AS$2,850 (RM12,944) untuk pembedahan mata anak perempuannya yang memerlukan pembedahan pada lipatan kelopak matanya dan memotong kulit yang kendur.

Ia sepatutnya mengambil masa kira-kira 20 minit sahaja, tetapi akibat komplikasi, kanak-kanak perempuan itu akhirnya menghabiskan masa sekitar dua jam di meja bedah.

Micchi memberitahu VICE, dia menjalani pembedahan kerana orang selalu menegur matanya ‘sepet dan kelihatan seperti menjeling ke arah orang’.

Namun, dia mendakwa, hidupnya tidak benar-benar berubah sejak menjalani blefaroplasti .

Rucchi berkata, orang sentiasa memuji anak perempuannya dan memberitahu, dia kelihatan lebih comel sekarang.

Ibu itu turut mengesahkan anaknya bakal menjalani pembedahan hidung dan jika tidak yakin dengan saiz buah dadanya, dia akan menggalakkan mereka untuk menjalani pembesaran payudara juga.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply