Impian Ibu Bapa Mahu Anak Jadi Menteri Berpunca Kemurungan Remaja | Wilayah Persekutuan merekodkan masalah kemurungan dan anxiety atau gangguan kebimbangan tertinggi tahun lalu, kata Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa.

Dr Zaliha berkata, dapatan itu diperoleh berdasarkan saringan membabitkan 336,900 penduduk di seluruh negara yang dilaksanakan pada tahun lalu.

Kanjut katanya, antara faktor yang menyumbang kepada masalah kemurungan di Wilayah Persekutuan ialah kos sara hidup tinggi, miskin bandar, masalah perhubungan dengan ibu bapa dan rakan sebaya.

Katanya, pada 2022, kita menjalankan saringan keseluruhan membabitkan 336,900 dan dalam keputusan itu, kita dapati negeri tertinggi alami masalah kemurungan dan anxiety ialah di Wilayah Persekutuan… orang Wilayah Persekutuan banyak masalah.

Katanya pada sesi jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini bahawa seperti diketahui ramai golongan B40 di Wilayah Persekutuan selain masalah perhubungan contohnya tekanan dari ibu bapa yang mahu anaknya menjadi menteri… kasihan anak-anak jadi tertekan.

Beliau menjawab soalan tambahan Mohd Sany Hamzan (PH-Hulu Langat) yang mahu tahu negeri mana mempunyai kes tertinggi masalah gangguan mental.

Sumber: Berita Harian

 

Artikel Lain

Ibu Maut Selepas Bergaduh Dengan Anak Autisme Yang Kemurungan

Seorang wanita dilapor meninggal dunia akibat kecederaan yang dialaminya di kepala selepas bergaduh dengan dua anak lelakinya yang merupakan penghidap autisme dan mengalami kemurungan.

Ibu Maut Selepas Bergaduh Dengan Anak Autisme Yang Kemurungan

Memetik laporan The Straits Times, insiden yang menimpa wanita berusia 52 tahun itu bermula setelah anak lelaki sulungnya mengesyaki bahawa dia mempunyai hubungan sulit.

Difahamkan, pergaduhan antara mereka tercetus apabila anaknya yang berusia 21 tahun ketika itu meminta untuk melihat telefonnya.

Semasa pergaduhan pada 16 Ogos 2019, kedua-dua anak lelakinya itu telah menolaknya.

Hal itu telah menyebabkan kepalanya terhantuk ke dinding sebanyak dua kali.

Dia kemudian disahkan meninggal dunia akibat kecederaan di kepala di Hospital Khoo Teck Puat (KTPH).

Dalam perbicaraan pada 26 April lalu, pegawai penyiasat, Asisten Superintendan Polis (ASP) Mahathir Mohamad merupakan saksi tunggal yang dipanggil ke mahkamah semasa siasatan.

Beliau memberitahu mahkamah bahawa suami wanita itu, 55, adalah pemandu bas dan telah bertolak ke tempat kerja pada 4.30 pagi semasa hari kejadian.

Wanita itu merupakan penjaga utama kepada anak lelakinya yang berusia 17 tahun yang menghidap autisme.

Pada hujung minggu, dia bekerja sebagai pembantu jualan.

Anak lelaki bongsunya pula disahkan menghidap gangguan autisme ketika berusia empat tahun dan didapati kurang upaya secara lisan dan intelek.

Sementara itu, anak sulungnya telah mengesyaki bahawa wanita itu mempunyai hubungan sulit dua bulan sebelum pergaduhan tercetus.

Dakwanya, dia melihat ibunya mula tidur di ruang tamu di rumah mereka dan akan bercakap di telefon dengan percakapan yang lembut.

Pada hari kejadian, kira-kira jam 6 pagi, dia mencuri dengar perbualan ibunya dan bertanya ibunya bercakap dengan siapa sambil meminta untuk melihat telefonnya.

ASP Mahathir berkata pergaduhan tercetus dan anak sulung itu menampar dan menumbuk muka ibunya.

Semasa bergelut, dia merampas telefon dan melemparkannya ke lantai.

Ibunya pula menggigit lengannya untuk menghalangnya daripada mendapatkan telefon tersebut.

Lelaki itu juga menolak ibunya sehingga menyebabkan kepalanya terhantuk ke dinding berhampiran konsol TV mereka.

Melihat keadaan itu, anak bongsu masuk ke ruang tamu dan memukul bahu abangnya.

Pergelutan antara mereka sampai ke kemuncak apabila anak bongsu itu tertolak ibunya dan menyebabkan kepala ibunya terhantuk ke dinding untuk kali kedua.

Sejurus selepas itu, wanita tersebut rebah dan mengalami sawan serta muntah.

Susulan itu, anak sulungnya telah ditahan pada sebelah petang kerana melakukan perbuatan yang terburu-buru sehingga menyebabkan kecederaan parah.

Dia sebelum itu mengaku kepada paramedik bahawa dia telah menumbuk ibunya dan menolaknya, menyebabkan kepala ibunya terhantuk ke dinding.

Turut didapati bahawa dia mengalami kemurungan yang besar yang mendorongnya melakukan tindakan sebegitu ke atas ibunya sendiri.

Dia diberi amaran bersyarat selama 24 bulan.

Dalam pada itu, adik bongsunya pula dianggap tidak layak untuk membuat pengakuan di mahkamah.

Tiada tindakan undang-undang dikenakan terhadapnya.

Sumber: Siakap Keli

Share.

Leave A Reply