Seorang suri rumah didakwa di Mahkamah Majistret di sini semalam atas pertuduhan memukul kepala suaminya menggunakan telefon bimbit sehingga cedera, September lalu.

Tertuduh, Noor Nazira Che Ghani, 25, bagaimanapun mengaku tidak bersalah sejurus pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Sharda Shienha Mohd. Suleiman.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa telah mendatangkan kecederaan terhadap suaminya, Ezwan Elias, 27, dengan memukul kepala mangsa menggunakan telefon bimbit.

Selain itu, perbuatan itu dilakukan kira-kira pukul 11 malam di sebuah pangsapuri di Taman Saujana Puri, Bukit Katil, pada 6 September lalu.

Bagi kesalahan yang telah dilakukan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukan hukuman penjara maksimum setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Kesalahan itu turut dibaca bersama Seksyen 326A kanun sama yang memperuntukan hukuman penjara dua kali ganda tempoh maksimum atau denda atau sebat.

Terdahulu, pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Fiqri Hakim Zamri mencadangkan jaminan sebanyak RM2,000 beserta syarat tambahan iaitu penjamin adalah dalam kalangan ahli keluarga tertuduh.

Susulan itu, tertuduh yang tidak diwakili peguam bagaimanapun merayu jumlah tersebut dikurangkan dengan alasan dia tidak bekerja.

Di samping itu, dalam proses penceraian, pasangan terbabit juga mempunyai dua orang anak yang masing-masing berusia lima tahun serta setahun lima bulan yang perlu dijaga.

Selepas mendengar hujah kedua belah pihak, mahkamah mengekal jumlah jaminan sebanyak RM2,000 dan menetapkan tarikh 6 Disember depan bagi sebutan semula kes.

Sumber : Kosmo

Share.

Leave A Reply