Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Perak sedang menyiasat kes penemuan gumpalan rambut dalam kuih tepung pelita yang didakwa dibeli di sebuah bazar Ramadan di Ipoh seperti yang tular dalam media sosial kelmarin.

JKN Perak Siasat Gumpalan Rambut Dalam Tepung Talam

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi negeri, Mohd Akmal Kamarudin, berkata kes sedang disiasat bagi mengenal pasti pelaku agar ia tidak berulang dan memudaratkan kesihatan orang ramai.

Katanya, apa sahaja kes yang berkaitan, mereka meminta untuk laporkan kepada Bahagian Keselamatan Makanan JKN bagi memudahkan pihak mereka mengumpul maklumat dan melengkapkan siasatan.

Beliau mengulas gambar viral dengan kapsyen antara lain menyebut ‘Sehelai rambut boleh dimaafkan, tetapi ini segumpal rambut. Peniaga yang menyediakan juadah perlu memastikan kebersihan’ sambil dilampirkan gambar kuih tepung pelita dan gumpalan rambut.

Orang ramai boleh menyalurkan aduan kepada 05-245 6000 atau laman Facebook rasmi JKN https://www.facebook.com/bkkm.jknperak untuk sebarang maklumat lanjut.

Sebelumnya, pada Rabu lalu, dua beradik berusia sembilan dan tujuh tahun mengalami cirit-birit dan muntah dipercayai selepas makan puding buih dibeli ibunya di bazar Ramadan di Kuala Terengganu.

Berikutan kejadian itu, kanak-kanak tersebut dimasukkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) dan kedua-duanya yang masih menerima rawatan, dilaporkan stabil.

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply