Kulim: Lelaki yang mengenali seorang ibu tunggal melalui aplikasi WeChat, kira-kira tujuh bulan lalu, dicekup berkhalwat di rumah wanita berkenaan di Taman Jelutong, hari ini.

Lelaki berusia 27 tahun yang bekerja sebagai mekanik itu memberi alasan terpaksa bermalam di rumah wanita berusia 49 tahun itu kerana mudah untuknya berulang alik dari tempat kerja di kawasan itu.

Pasangan itu dicekup berkhalwat sepasukan anggota penguat kuasa Pejabat Agama Daerah Kulim (PADK) pada 1.42 pagi tadi.

Pegawai Penguatkuasa Agama Daerah Kulim, Anwar Sharifudin Mat Saad berkata, pihaknya melakukan pemeriksaan di rumah wanita berkenaan selepas menerima aduan awam.

Beliau berkata, selepas mengetuk pintu dan memberi salam, seorang lelaki membuka pintu berkenaan dan membenarkan pemeriksaan dilakukan.

“Siasatan kemudian menemui wanita terbabit dalam rumah itu dan mereka gagal menunjukkan sebarang bukti mempunyai hubungan mahram atau suami isteri.

“Pemeriksaan juga menemui seorang remaja perempuan dalam bilik berasingan di rumah berkenaan yang juga anak kepada wanita terbabit,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Anwar Sharifudin berkata, lelaki itu turut memberi alasan yang mereka akan berkahwin pada 18 Mac ini, namun belum membuat sebarang permohonan bernikah.

Katanya, wanita itu pula tidak bekerja dan tinggal bersama anaknya selepas kematian suami.

“Mereka ditahan untuk tindakan lanjut dan dibawa ke Balai Polis Kulim untuk dibuat laporan tangkapan.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 25(a)(b) Enakmen Kanun Jenayah Syariah Negeri Kedah 2014 dan sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Sumber: Harian Metro

 

Baca Juga:

Seorang Wanita Ditangkap Berkhalwat Dengan Kawan Baik Suami Sendiri | Seorang wanita berusia 29 tahun dicekup berkhalwat bersama rakan suaminya di rumah mereka di Semabok, di sini, awal pagi tadi.

Pengarah Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) Datuk Che Sukri Che Mat berkata, ibu kepada dua anak dan pasangannya lelaki berusia 61 tahun itu ditahan dalam serbuan jam 1.05 pagi.

Menurutnya, ketika pemeriksaan, wanita itu mengaku suaminya berusia 38 tahun tiada di rumah kerana bekerja shif malam sebagai pengawal keselamatan di Batu Berendam.

“Wanita itu mengaku hanya dia bersama dua anak berusia tiga tahun dan tiga bulan berada di dalam rumah bersama rakan sekerja suaminya itu.

“Lelaki itu pula mendakwa sudah enam bulan menetap di situ berikutan baru mendapat kerja di syarikat kawalan keselamatan bersama suami wanita terbabit,” katanya selepas menyertai operasi bersepadu ‘Op Gelenyar’ bersama lima agensi di kawasan etnik Rohingya di Semabok, di sini, semalam.

Operasi turut disertai Ahli Dewan Undangan Negeri Duyong, Mohd Noor Helmy Abdul Halem; Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah, Datuk Shadan Othman, anggota Jabatan Imigresen Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan Agensi Antidadah Kebangsaan.

Che Sukri berkata, pasangan warga tempatan itu ditahan untuk siasatan mengikut Seksyen 53 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991 kerana bersekediaman hingga mendatangkan syak.

Katanya, jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan hukuman denda maksimum RM3,000 atau penjara sehingga 24 bulan atau kedua-duanya sekali.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply