Kisah Agong Menyamar Jadi Rakyat Biasa Yang Tak Pernah Diceritakan. Allahu. | Kisah yang tak ramai orang tau ni. “Adik aku terus minta maaf sebab panggil “dia” abang”. Inspirasi kepada kita semua. Tolong jangan abaikan artikel ni.

AGONG KE-15 SEORANG SULTAN BERJIWA RAKYAT

Siapa Sebenarnya Sultan Kelantan Yg Selama Ini DIRAHSIAKAN. Mengalir Air Mata Rakyat Tengok YANG DIPERTUAN AGONG Kita Yang baru Letak Jawatan Ini.

Kisah Agong Menyamar Jadi Rakyat Biasa Yang Tak Pernah Diceritakan. Allahu.

Hari ni aku bercerita tentang sultan, sultan yang menjadi kesayangan rakyat, siapa lagi kalau bukan putera Sultan Kelantan yang sudah dinobat menjadi sultan Kelantan tidak lama dulu.

Perkongsian status kawan FB aku

Ada cerita disebalik peristiwa Sultan Kelantan ini. Ya, macam orang biasa. Adik aku kawan kepada seorang tentera ada kat situ. Dah duduk-duduk baru ada yang perasan tu Sultan, minum kopi dalam cawan polisterin dan dia duduk sebelah adik aku.

Kisah Agong Menyamar Jadi Rakyat Biasa Yang Tak Pernah Diceritakan. Allahu.

Adik aku tanya, abang dari mana. Dia jawab, dia orang sini. Lepas berbual lama baru tahu itu Sultan. Adik aku minta maaf sebab panggil dia abang. Dia peluk jer adik aku..

Bila dah tahu Sultan, Mejar tak pandai dah nak arah. Sultan duduk dalam kumpulan sukarelawan.

Ini mesej dari kawan. Baikkan Sultan Kelantan, sanggup turun padang senyap-senyap…

Sementara itu, kisah yang diceritakan di atas cuma sebahagian cerita yang pernah tular tentang peribadi mulia Sultan Kelantan.

Kenapa kelantan? Aku kan org pahang. Ceritalah sultan Pahang ke, yang Dipertua Negeri.Sembilan ke? At least atuk sebelah abah aku asal Negeri Sembilan? Tidak. Tidak.

Jauh sekali nak cerita pasal negeri lain. Hanya Sultan Muhammad v Kelantan yang bertahta dihati, iaitu Tuanku Muhammad Faris Petra yang ingin aku perkatakan. Kenapa? Sebab dia disayangi dan disukai ramai org bukan hanya dari kelantan malah rakyat dari negeri lain termasuk aku.

Kisah Agong Menyamar Jadi Rakyat Biasa Yang Tak Pernah Diceritakan. Allahu.

Banyak yang aku baca tentang Tuanku Muhammad Faris Petra ni. Selain rajin imamkan solat, baginda jugak rajin melawat rakyat-rakyatnya, sempoi dan penuh sederhana. Tak menyombong diri mahupun berlagak. Wajahnya saja dah terpamer jiwa kerendahan budi, Insyaallah.

Setakat ni kita tak mendengar cerita-cerita negatif tentang baginda dan sememangnya kita tak mahu mendengarnya. Apa yang boleh aku katakan, alhamdulillah dikurniakan Sultan yang begini. Tuanku Muhammad Faris Petra satu dalam seribu Sultan.

Beruntungnya kelantan memiliki ulama yang disegani seperti Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz dan ramai lagi ulama dan guru agama, begitu juga Sultan yang baru ini, penuh budi-pekerti merendah diri. Semoga Allah SWT melimpahkan rahmat kasih-sygNya kpd para ulama dan sultan seperti baginda walau dimana jua berada.

Sedikit Info mengenai baginda, lahir pada 6 October 1969. Hensem pula orangnya tu. Mudah lmembahasakan diri SAYA atau KITA, adalah putera sulung. Pernah mendirikan rumahtangga tetapi jodoh tidak panjang, baginda tidak dikurniakan cahaya mata ketika bersama isteri.

Baginda menukarkan laungan “Daulat tuanku” kepada “Allahuakbar” supaya rakyatnya mendapat pahala apabila melaungkan laungan tersebut. Gambar ketika muda yang tu adalah ketika ditabalkan sebagai Tengku Mahkota Kelantan pada Oktober 1985.

Baginda menjawat jawatan itu sehingga 13 September 2010 sebelum Dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan yang ke- 29. Mulai 13 Disember 2011, baginda telah dilantik sebagai Timbalan Yang Dipertuan Agong untuk satu penggal (5 Tahun).

Kisah Agong Menyamar Jadi Rakyat Biasa Yang Tak Pernah Diceritakan. Allahu.

Baginda dikenali sebagai seorang Raja Melayu yang warak, mesra rakyat dan mengutamakan Agama Islam dalam setiap hal.

Setakat tu dulu info mengenai baginda, kalau ada aku tambah lagi. Bukan dah tak ada tapi penat so, nk berehat seketika bersama kit kat. Oh ya, baginda jugak suka pakai jubah. Yerlah, raja-raja ,anak raja, dan orang-orang kebanyakkan macam kita mana suka selalu berjubah ni. Aku tahu pun melalui apa yang ditulis oleh media dan gambar-gambar sebagai bukti.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber: Media Ohsem

Share.

3 Comments

  1. Tuanku ini yg pernah benikah dgn Ratu cantik dari Russia tu kan? Tp skg dah bepisah. Klau sya salah harap betul kan Semoga Allah permudahkan segala nya.

Leave A Reply