Lelaki Bunuh Pasangannya Dengan Kejam, Selamba Beritahu Ayah Mangsa. | Teman lelaki pukul ibu kepada tiga anak hingga mati, letak patung mainan di sebelah badan mangsa dan kemudian pergi untuk membeli dadah.

Lelaki Bunuh Pasangannya Dengan Kejam, Selamba Beritahu Ayah Mangsa.

Kevin Ashton mendakwa teman wanita Helen Joy telah menyebabkan 121 kecederaan kepada dirinya sendiri kerana dia berhalusinasi dan terus memukul kepalanya ke dinding di kediaman mereka.

Apabila pegawai menemui mayatnya, mereka menemui ibu kepada tiga orang anak itu di atas tilam, dengan mainan tupai berwarna coklat, sebotol air Frosty Jack dan gambar bekas anjing peliharaannya di tangannya, lapor Liverpool Echo.

Lelaki Bunuh Pasangannya Dengan Kejam, Selamba Beritahu Ayah Mangsa.

Senarai kecederaan yang dahsyat yang dialaminya termasuk: pendarahan pada otak, patah tulang hidung dan leher, 14 tulang rusuk patah, kulit kepala terkoyak dari tengkorak dan gusi atas terkoyak dari rahangnya.

Dua atau tiga hari selepas Ashton membelasah pasangannya yang berusia 54 tahun sehingga mati, dia memandu untuk bertemu ayahnya, Brian, yang dia beritahu: “Helen sudah mati.”

Namun, lelaki berusia 45 tahun itu mengakui dia belum memberitahu pegawai sebelum bapanya melakukan “perkara yang betul” dan menghubungi polis.

Perbicaraan pembunuhan selama lima hari mendengar Ashton mungkin membunuh Helen di flat pasangan itu pada hari Jumaat, 29 Januari atau Sabtu, 30 Januari, sebelum pergi membeli ganja pada hari Ahad.

Sebaik sahaja di sana, dia memberitahu peniaga ganjanya “Puan sudah mati” tetapi mengabaikan nasihatnya untuk menghubungi polis atau ambulans.

Polis menahan Ashton di rumah ibunya, Linda Ashton di Widnes pada tengahari pada 1 Februari, di mana mereka mendapati dia sedang minum alkohol.

Juri di Mahkamah Mahkota Liverpool hanya mengambil masa dua jam 23 minit untuk melihat melalui pembohongannya apabila sebulat suara mensabitkannya atas pembunuhan.

Ashton, yang berpaut pada alat bantuan pendengaran di telinganya, tidak menunjukkan emosi.

Walau bagaimanapun, apabila sesi perbicaraan ditangguhkan dia keluar dari kandang tertuduh dan memberikan tanda ‘peace’ dua jari kepada ibu dan kakaknya.

Semasa perbicaraan, juri diperdengarkan tertuduh mempunyai tiga sabitan sebelum ini untuk serangan biasa terhadap Helen, pada tahun 2015, 2018 dan 2019.

Seorang ahli patologi Home Office berkata beberapa kecederaan Helen boleh berkaitan dengan jatuh, tetapi secara keseluruhan corak menunjukkan “serangan kekerasan dan mengancam nyawa, yang melibatkan pukulan pada kepalanya dan juga lehernya”.

Dr Paul Johnson mendapati punca kematian adalah “pelbagai kecederaan dengan hipotermia”.

David McLachlan, QC, pendakwa berkata, “Dan apa yang dia lakukan, mangsa terbaring di lantai dengan luka yang banyak? Apa yang dia lakukan? Ringkasnya, dia tidak melakukan apa-apa.”

Ashton memberitahu juri bahawa apabila dia menemui mayat Helen, dia hanya “memeluknya dan menangis”, sebelum dia pergi untuk membeli ganja.

Dia mendakwa dia meletakkan mangsa di atas katil, selimut badannya dan meletakkan barang-barang di sebelah badannya kerana “Saya tidak mahu meninggalkan dia di atas lantai seperti tiada apa-apa”.

Ashton berkata Helen adalah “perkara terbaik dalam hidup saya” dan dia kekal jatuh cinta dengannya, sebelum menafikan cadangan Encik McLachlan bahawa dia telah “membulinya”.

Hakim Brian Cummings, QC, berkata Ashton akan dihukum pada 12 November dan menahannya dalam tahanan sehingga tarikh itu.

Sumber: Mirror

Share.

Leave A Reply