Lelaki Menderita Selepas Inai Jadi Parut Kekal | Seorang lelaki berusia 13 tahun terpaksa menanggung derita selepas inai yang dilukis pada bahunya sewaktu bercuti bersama keluarganya di Bali, Indonesia kini bertukar menjadi parut kekal.

Henna Hitam Dilukis Di Lengan

Mirror UK melaporkan bahawa pada awal bulan lalu, bapanya, Ben Gebbett dari Australia membawa dua orang anak lelakinya, Jaxon dan Levi ke Indonesia untuk bercuti.

Ben pada waktu itu membenarkan anaknya yang berusia 13 tahun itu mendapatkan tatu inai atau dipanggil sebagai henna hitam, namun selepas mereka pulang ke rumah, tatu inai tersebut melepuh dan bertukar menjadi parut kekal.

Memetik Daily Star, Ben memaklumkan kepada ibu bapa lain supaya berwaspada dengan tatu inai hitam di Facebook Australian Bali Info for Traveling.

Menerusi hantarannya di Facebook, Ben turut berkongsi gambar tatu inai pada bahu anaknya yang bertukar menjadi parut.

Ben berkata dalam kenyataannya di Facebook dengan memulakan dengan ‘Hi semua’. Dia menyatakan bahawa  hanya ingin memberitahu mengenai mendapatkan tatu inai hitam ketika Ben dan keluarganya berada di Bali. Ben bertambah lagi, gambar anak lelakinya yang berumur 13 tahun mendapatkan tatu inai pada dua minggu lepas dengan melapirkan gambar hasil dua minggu kemudian.

Selain itu, Ben turut berkata bahawa kulit anaknya kini menjadi parut seumur hidup.

Menurutnya, dia tidak sedar tentang bahaya tatu inai pada masa itu kerana sebelum ini, anak-anaknya pernah berinai pada acara kebudayaan di Australia.

Ben kata lagi, dia tidak tahu inai mereka berbeza, dan ia sepatutnya akan hilang dalam masa seminggu. Sekarang, barulah dia tahu inai hitam berbeza dan menyebabkan kulit melepuh serta meninggalkan parut seumur hidup.

Bagaimanapun, orang ramai berkata bahawa mereka mempunyai pengalaman yang sama di Bali dan parutnya kini menjadi semakin pudar.

Seorang pengguna Facebook berkomen bahawa anak perempuannya mendapat dua tatu inai di Bali beberapa bulan yang lalu, tetapi kini ia sudah hilang sepenuhnya.

Seorang lagi pengguna juga berkata dalam ruangan komen, perkara yang sama berlaku kepada suaminya di Bali 25 tahun lalu.

Memetik Mirror UK, inai merupakan tumbuhan berbunga yang telah digunakan sejak zaman dahulu, namun apabila para-phenylenediamine (PPD) ditambah, ia akan menjadi inai hitam.

Menurut DermNet, hal ini berlaku adalah disebabkan alahan kepada PPD.

Sumber: Siakap Keli

 

Artikel Lain

‘Viral’ Jemaah Haji Dari Australia Bertattoo, Rupanya Mereka Adalah…

‘Viral’ Jemaah Haji Dari Australia Bertattoo, Rupanya Mereka Adalah… | Dari kejauhan, langkah lapan lelaki berihram itu perlahan kerana beriringan dengan ribuan jemaah yang ingin memasuki Masjidil Haram melalui gerbang King Abdul Aziz Gate. Di tengah anak tangga mereka menghentikan langkah dan memandang Kaabah, pada 2 September yang lalu.

'Viral' Jemaah Haji Dari Australia Bertattoo, Rupanya Mereka Adalah...

Tanpa ragu, wartawan Okezone pun mendekati pemuda-pemuda berbadan tegap dan berpenampilan mirip satu sama lain itu.

Assalamualaikum, ya hajj. I’m Saiful from Indonesia.”

Our brother from Java. Nice to meet you, Saiful.” kata salah seorang pemuda dalam rombongan haji yang ternyata berasal dari Australia tersebut.

Dari balik kain ihram tersebut,tampak tubuh gempal mereka dihiasi tatoo bermotif sayap, tulisan, dan tribal dari badan hingga ke betis. Penampilan mereka dilihat unik kerana berkepala botak dengan janggut panjang sekitar 15-20 sentimeter.

Namun, wajah mereka berseri-seri dengan senyum yang tak pernah lepas dari bibirnya. Sangat ramah di hadapan orang yang baru mereka kenal. Salah seorang dari mereka mengaku bernama Ismail. Melihat wajahnya, ia baru berusia sekitar 30 tahun. Ketika saya bertanya beberapa hal, ia tampak paling semangat bercerita. Ternyata dia mualaf.

Why did you tattoing?” (Kenapa kamu bertattoo?)

Ismail menjawab, “It’s my past time when I’m seventeen. May Allah forgive me.” (ini adalah masa laluku ketika berumur 17 tahun, semoga Allah mengampuniku).

Kelima Muslim asal Negara Kanggaru ini mengaku dulunya Nasrani. Selepas kuliah, mereka mengenal agama Islam dan tergabung dalam sebuah organisasi rasmi yang menaungi umat Islam di Australia.

Kita doakan untuk saudara-saudara muslim kita yang saat ini menunaikan ibadah haji…

اللَّهُمَّ اجْعَلْ حَجًّا مَبْرُوْرًا وَ سَعْيًا مَشْكُوْرًا وَ ذَنْبًا مَغْفُوْرًا

“Semoga Allah menganugerahkan haji yang mabrur, usaha yang disyukuri dan dosa yang diampuni.”

Sumber : Trending 101 News

Share.

Leave A Reply