Malaysia Kembali Perketat Sempadan Negara Cegah Omicron | Malaysia dilaporkan telah kembali mengambil langkah mengetatkan sempadan antarabangsa susulan 20 negara telah melaporkan jangkitan varian Covid-19 jenis Omicron.

Malaysia Kembali Perketat Sempadan Negara Cegah Omicron

Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, antara negara-negara yang tersenarai adalah seperti Malawi yang kini berada dalam senarai terbaharu sekatan perjalanan.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dilaporkan kini sedang melakukan sekatan perjalanan sementara untuk pengembara asing dari negara yang melaporkan penularan Omicron atau negara disenaraikan berisiko tinggi, selain pengembara mempunyai sejarah perjalanan ke negara tersebut dalam tempoh 14 hari.

Selain negara Malawi, terdapat beberapa negara Afrika terlebih dahulu disenarai sebagai larangan perjalanan iaitu Afrika Selatan, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibia dan Zimbabwe.

Tambah beliau, KKM akan mengemaskini secara harian senarai larangan sekatan perjalanan antarabangsa dan diedarkan kepada Kementerian Luar Negeri, Kementerian Pengangkutan dan Jabatan Imigresen Malaysia melalui Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Rakyat tempatan juga dilaporkan tidak dibenarkan membuat perjalanan ke negara yang melaporkan penularan Omicron atau negara berisiko tinggi berlaku penularan.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah turut memaklumkan bahawa kemasukan pelajar antarabangsa dan pekerja warga asing ke negara ini dari negara yang disenaraikan turut ditangguh sementara.

Tambah beliau, tiada sekatan kemasukan dikenakan kepada pengembara Malaysia dan pemegang pas lawatan jangka panjang.

Bagaimanapun menurut Khairy, mereka perlu melakukan ujian RT-PCR dalam tempoh 72 jam sebelum berlepas, semasa ketibaan masuk pintu antarabangsa negara dan pada hari ke-10 tempoh kuarantin.

Difahamkan bahawa kuarantin adalah wajib selama 14 hari di stesen kuarantin tanpa mengira status vaksinasi.

Setakat ini, sebanyak 203 daripada 215 kes Omicron dilaporkan di dalam laman web Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID).

Afrika Selatan kini telah merekodkan 129 kes diikuti Bostwana (19), Netherland (12), Portugal (13), United Kingdom (sembilan), Australia (enam), Hong Kong dan Jerman (lima), Itali, Israel dan Austria masing-masing melaporkan empat kes Omicron, manakala dua dikesan di Brazil, Kanada, Denmark dan Jepun.

Satu kes telah dilaporkan telah dikesan di Sepanyol, Perancis, Belgium, Republik Czech dan Sweden.

Sumber: Sinar Harian

Share.

Leave A Reply