Minyak Ikan: Adakah Ia Betul-Betul Berkhasiat | Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan orang dewasa memakan ikan dua kali seminggu untuk mendapatkan asid lemak omega-3 untuk membantu mengurangkan risiko kegagalan jantung kongestif, penyakit jantung koronari, serangan jantung secara tiba-tiba, dan strok iskemia, walaupun ia juga menyarankan terhadap makanan tambahan dengan minyak kerana kekurangan manfaat kesihatan. Dalam Julai, Cochrane Group Heart berpangkalan di London menerbitkan satu kajian yang mendapati bahawa ahli-ahli sains percaya ada sebenarnya boleh menjadi sedikit atau tidak ada manfaat mengambil ini tambahan.

Untuk artikel ini, Courtney Kelly yang Albany College of Pharmacy pelatih di jabatan Farmasi Klinikal kami menggariskan kebaikan dan keburukan makanan tambahan minyak ikan.

Manfaat kesihatan jantung

Minyak ikan yang sarat dengan omega-3 asid lemak. Omega-3 asid lemak yang paling biasa dipanggil DHA dan EPA. Badan kita tidak boleh membuat Omega-3 jadi ia mesti datang dari diet kita. Ia tidak diketahui berapa banyak omega-3 asid lemak anda perlu mengambil setiap hari. Bagi orang dewasa yang sihat, sekurang-kurangnya 250-500mg gabungan DHA dan EPA adalah disyorkan tetapi jumlah yang lebih tinggi sering disyorkan untuk keadaan kesihatan tertentu. Pesakit yang mempunyai penyakit arteri koronari perlu mengambil sekurang-kurangnya 1,000mg sehari. Pesakit dengan trigliserida yang tinggi boleh mendapat manfaat daripada 2,000-4,000mg sehari.

ikan lemak (seperti salmon atau tuna) dan kerang-kerangan (seperti tiram atau ketam) penuh dengan ini omega-3. Sesetengah tumbuhan mengandungi lain omega-3 asid lemak yang badan kita boleh menukar kepada DHA dan EPA. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan sekurang-kurangnya 2 hidangan ikan lemak setiap minggu. Berikut adalah jadual yang mengandungi jumlah DHA / EPA dalam makanan dikenali untuk menjadi kaya dalam ini omega-3 asid lemak. Secara umum, ia adalah lebih baik untuk mendapatkan asid lemak daripada diet kita, bukannya makanan tambahan.

Mengapa kita memerlukan asid lemak?
Omega-3 asid lemak memainkan peranan penting dalam fungsi otak, pertumbuhan dan perkembangan, dan keradangan. Mereka juga menurunkan trigliserida anda, komponen kolesterol. Kekurangan dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, seperti penyakit kardiovaskular, gangguan mood, dan arthritis.

Tambahan: Over-The-Counter atau preskripsi?
Jika anda tidak boleh mendapatkan minyak ikan yang mencukupi daripada diet anda, makanan tambahan boleh dibeli over-the-kaunter atau melalui farmasi dengan preskripsi daripada doktor anda. Produk over-the-counter mengandungi omega-3 asid lemak yang sama seperti pilihan preskripsi. Perbezaan utama ialah kepekatan dalam minyak ikan preskripsi sahaja adalah lebih tinggi. Ini bermakna anda akan mendapat dos yang sama dalam lebih sedikit kapsul. tambahan, versi preskripsi dikawal selia oleh FDA. Over-the-kaunter produk yang tidak dikawal selia oleh FDA. Jika anda membeli salah satu daripada produk-produk ini pastikan anda mencari meterai USP. Ubat-ubatan ini adalah kualiti yang lebih tinggi daripada ubat-ubatan yang tidak mempunyai meterai over-the-counter.

Minyak ikan: rakan

Satu faedah memakan makanan tambahan atas ikan adalah mengetahui berapa banyak omega-3 anda mendapat — maklumat yang disenaraikan di label fakta tambahan, dan ia berguna apabila menggunakan minyak ikan untuk membantu dengan pencegahan penyakit.

Penyakit jantung – minyak ikan telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung membangunkan, aktiviti berkaitan jantung (seperti serangan jantung), dan kematian di kalangan mereka yang berisiko tinggi penyakit jantung. Risiko kegagalan jantung kongestif adalah lebih rendah di kalangan orang dewasa yang lebih tua dengan tahap EPA lebih tinggi.
Tekanan darah tinggi – Minyak ikan boleh membantu menurunkan tekanan darah anda. Jika anda mengalami tekanan darah tinggi, ini boleh menjadi manfaat tambahan kepada anda! Pengurangan tekanan darah dilihat adalah sangat kecil, bagaimanapun, dan tidak boleh digunakan dan bukannya ubat tekanan darah yang kerap menurunkan anda.
trigliserida yang tinggi dan kolesterol – Minyak ikan ketara boleh menurunkan paras trigliserida anda. DHA juga boleh meningkatkan HDL atau “baik” kolesterol.
Artritis reumatoid – Minyak ikan boleh membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan, meningkatkan kekakuan pagi, dan melegakan kelembutan sendi, pada orang dengan Rheumatoid Arthritis.

Minyak ikan: Musuh

Makanan tambahan minyak ikan adalah sangat tidak stabil dan menjadi tengik dengan mudah, membuat ini salah satu kelemahan utama mengambil makanan tambahan minyak ikan. Apa lagi, radikal bebas yang merosakkan terbentuk apabila minyak ikan menjadi rosak. Ini bermakna tengik makanan tambahan minyak ikan boleh menyebabkan lebih berbahaya daripada baik. Kesan sampingan yang biasa minyak ikan termasuk beberapa sakit perut yang sederhana, termasuk senak atau cirit-birit, rasa yang tidak menyenangkan, dan nafas berbau.

Fibrilasi atrium – minyak ikan kadang-kadang dianggap membantu dengan penyakit seperti fibrilasi atrium. Minyak ikan telah terbukti mempunyai manfaat dalam merawat fibrilasi atrium dan tidak boleh digunakan jika itu adalah satu-satunya sebab.
Kolesterol – Minyak ikan tidak akan merendahkan LDL atau kolesterol “jahat”. sebenarnya, ia boleh meningkatkan kolesterol tidak baik anda sedikit. Jika anda mempunyai LDL yang tinggi, anda perlukan ubat lain, seperti statin, untuk membantu mengurangkan ini.
Tolak Kognitif – Satu mitos yang biasa ialah bahawa minyak ikan boleh membantu mencegah penurunan kognitif dalam pesakit tua. Kajian telah mendapati bahawa minyak ikan tidak melambatkan penurunan kognitif.
Diabetes – Minyak ikan tidak akan mengurangkan glukosa puasa anda atau tahap A1c. Jika anda mempunyai diabetes, minyak ikan masih boleh disyorkan oleh doktor anda jika trigliserida anda juga dinaikkan.

Minyak ikan secara umumnya agak selamat, bagaimanapun terlalu banyak boleh meningkatkan risiko pendarahan dan boleh menekan sistem imun anda. Anda harus mengelak daripada menggunakan dos yang lebih besar daripada 3-4 gram sehari. Sentiasa berbincang dengan doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil ubat-ubatan seperti minyak ikan, terutamanya jika anda berada di ubat mencairkan darah.

Ditulis oleh: Courtney Kelly, Albany College of Pharmacy & Sains Kesihatan, Farmasi Pelatih. Courtney kini dalam tahun terakhir sekolah farmasi di Albany College of Pharmacy & Sains Kesihatan dan kini bekerja di Kinney Drugs. Dia merancang untuk meneruskan farmasi penduduk klinikal selepas tamat pengajian.

Sumber: Capital Cardiology Associates

Share.

Leave A Reply