Terdapat dua laporan diterima berhubung kes doktor pelatih (HO) dibuli di dua buah hospital di Negeri Sembilan.

Negeri Sembilan: Exco Terima Dua Laporan Kes Buli Doktor Pelatih

Exco Kesihatan, Alam Sekitar, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri Sembilan, S Veerapan berkata, pihaknya menerima aduan berkenaan pada bulan Mac dan April lalu.

Jelasnya, seorang HO memberitahu telah terima layanan tidak sepatutnya daripada doktor pakar yang melatihnya sehingga menyebabkan dia terpaksa mengambil cuti kerana alami tekanan emosi.

Katanya lagi, seorang lagi HO mendakwa doktor mentornya memberi penilaian tidak adil terhadap kerjanya yang dipercayai disebabkan ada isu komunikasi dan masalah peribadi antara mereka.

Menurutnya, Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan telah diminta melakukan siasatan lanjut dan jika benar wujud elemen buli terhadap kedua-dua HO terbabit tindakan boleh diambil.

Beliau tidak menolak kemungkinan ada lagi kes terbabit yang tidak dilaporkan.

Sehubungan itu, beliau berkata mana-mana doktor pelatih yang merasakan mereka menjadi mangsa buli diminta membuat aduan kepada pihak sepatutnya supaya siasatan lanjut boleh dilakukan.

Katanya lagi, tidak sepatutnya budaya buli wujud dalam bidang perubatan kita dan mengajar atau melatih bukan lesen untuk membuli, mereka sepatutnya bersikap lebih profesional.

Sehubungan itu beliau mencadangkan satu badan bebas diwujudkan di setiap hospital khusus bagi membuat penilaian terhadap HO sekali gus dapat mengelakkan konflik.

Media sebelum ini melaporkan Kementerian Kesihatan Malaysia akan menubuhkan sebuah pasukan bertindak bebas bagi menyiasat kematian seorang doktor pelatih yang bertugas di Hospital Pulau Pinang (HPP) bulan lalu.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, pasukan berkenaan juga akan menyiasat dakwaan berlakunya budaya buli terhadap doktor pelatih yang berlaku di dalam hospital.

Sumber: Astro Awani

Share.

Leave A Reply