Orang Ramai PANIK Bertempiaran Lari Keluar Dari Ikea, Ini Sebabnya.. | Pengunjung sebuah pusat beli-belah Ikea di Shanghai bertempiaran lari keluar pada Sabtu lalu selepas pihak berkuasa mengeluarkan arahan perintah berkurung terhadap bangunan berkenaan, lapor stesen penyiaran CNN.

Perintah itu dikeluarkan berikutan seorang kontak rapat pesakit Covid-19 didapati berada di premis itu.

Berdasarkan beberapa rakaman video yang dikongsikan di media sosial, orang ramai dilihat menjerit dan saling menolak antara satu sama lain ketika cuba melarikan diri dari bangunan tersebut sebelum pintu-pintunya ditutup.

Timbalan Pengarah Suruhanjaya Kesihatan Shanghai, Zhao Dandan berkata, pusat beli-belah itu dan kawasan sekitarnya ditutup dan dikawal ketat selama dua hari bagi mengekang jangkitan koronavirus.

Situasi itu bermaksud mereka yang berada di dalam perimeter berkenaan perlu menjalani prosedur kuarantin selama dua hari di sebuah kemudahan kerajaan dan melakukan pemantauan kesihatan selama lima hari.

Pusat beli-belah Ikea di daerah Xuhui itu ditutup sementara pada Ahad dan Isnin lalu sebagai mematuhi terhadap garis panduan pencegahan epidemik daripada pihak berkuasa.

Ia bagaimanapun telah dibuka semula semalam (Selasa), kata jabatan komunikasi Ikea China kepada CNN.

Pihak berkuasa bandar raya Shanghai melaporkan enam kes Covid-19 jangkitan tempatan kelmarin dengan lima kes didapati tidak bergejala.

Shanghai yang merupakan hab kewangan China dan mempunyai kira-kira 25 juta penduduk, dikenakan perintah berkurung selama dua bulan pada awal tahun ini.

Langkah itu mencetuskan kemarahan penduduk yang berdepan kesukaran untuk mendapatkan barangan keperluan harian termasuk makanan dan ubat.

Sumber : Kosmo

Share.

Leave A Reply