Segelintir orang mesti pernah mengalami pelbagai pengalaman ketika berada di Mekah.  Tidak kira sama ada pengalaman gembira, sedih dan pelik. Setiap pengalaman tersebut meninggal kesan kepada kita apabila berada di sana.

No photo description available.

Seorang wanita yang dikenali sebagai Maschik Ali telah berkongsi satu pengalaman beliau dalam kapal terbang ketika dalam perjalanan ke Jeddah di laman Facebook Group Umrah.

Berikut merupakan cerita beliau tentang kejadian pelik ketika menuju ke Jeddah.

“Semasa perjalanan menuju ke Jeddah baru-baru ini. tiba-tiba kami perhatikan di luar pesawat cahaya kuning seperti lampu-lampu jalan.

No photo description available.

“Sangka saya kapal terbang terbang rendah (hampir mendarat agaknya) tetapi bila lihat pada peta dalam pesawat kami berada masih tinggi Dan masih jauh dengan airport Jeddah.

May be an image of ‎text that says "‎Flight Information Local Time at Kuala Lumpur Local Time at Jeddah 01:00 Outside Air Temperature 20:00 Altitude -58.0°F Time to Jeddah 38000feet السعود AUDIA 3:09 Join Alfursan atSaudia.com The world isa wonderful place. Explore ít in comfort and style with Sauc‎"‎

May be an image of screen, aeroplane and text that says "Carlsberg Ridge 809 mi Heading 301.0deg deg OutsideAirTemperature Air Temperature -58.0°F Time to Miqat 02:56"

May be an image of map, sky and text that says "Kabul Kerman 1305mi 954mi 954 Jeddah 1532 mi Muscat 488 mi 回 Ahmadabad Khartoum 1904mi 回 Kolkata 844 mi 1799 mi Salalah 472 mi AddisAbaba 1609 mi Bangalore 1123 mi Katunayake Mogadishu 1494 1494mi mi 1426 mi Carlsberg Ridge 826 mi to Jeddah 8:08 Time Since Departure 5:16 LocalTime Time 21:00"

“Cahaya apakah ini. Nak kata bintang bukan sebab bila pandang ke atas jauh di langit sana jelas nampak bintang.

“Ada sesiapa yang boleh sahkan cahaya apa kelihatan bertaburan begini. Ada ke sesiapa yang pernah mengalami keadaan seperti ini.

No photo description available.

Posting tersebut mendapat perhatian orang ramai dan mereka meninggalkan pelbagai komen tentang cahaya tersebut. Netizen cuba meneka apakah cahaya itu dan juga mengongsikan pengalaman mereka juga.

“Kapal laut biasanya malam-malam ada lampu. Kalau kapal tu tak gerak biasa dia buka lampu hujung depan dan hujung belakangg supaya orang tahu kapal tu panjang mana.

Saya perasan mcm beberapa kepulauan kecil dan ada light house pada setiap pulau-pulau kecil tersebut…Wallahualam.

“Sama lah.. tapi tak sure apa.. Dalam perjalanan Jeddah – KL.
No photo description available.

“Saya pun nmpk juga. Ingat dah nk mendarat..bila tengok jam lmbat lagi.

“Meteor.. He3.. Betul ke tak ye? 🤭 Sebab pernah ada hujan meteor, begitu lah lebih kurang pernah tengok gambar sebelum ni. Wallahu a’lam.

Saya dan anak dapat tgk perkara yg sama, tapi tak sure cahaya2 ape tu. Terfikir jugak lampu-lampu dari kapal-kapal… Wallahu’alaam.

“Ade tgk jugak minggu lepas. Kapal laut rasanya.. Buka map berada kat laut.

“Saya pulak nampak ni otw klia ke Jeddah selepas 3 jam berlepas .. Apa tu ?

No photo description available.

“Mungkin cahaya tu terpantul drp kristal ais dlm udara masa tu…Tengok suhu outside air temperature di bawah takat beku air.

“Saya dan emak pun nmpk cahaya2 ni masa kami dalam perjalanan pulang dari Mekah ke Malaysia…

Terdapat juga beberapa netizen yang berseloroh tentang bintikan cahaya tersebut .

Obor-obor.

“Ikan lumba lumba lah.

“Saya dah kaji, itu obor-obor.

”Org candat sotong tu.

Lampu2 stadium di Qatar?

“Kunang2 kot naa 😅😅😅

Pelbagai pandangan dan juga komen ditinggalkan oleh netizen yang juga mencuit hati.

Mungkin para pembaca KMN boleh memberitahu apakah cahaya itu dan mencerita pengalaman anda jika pernah melihat cahaya tersebut.

Sumber : Group Umrah

Share.

Leave A Reply