Pegawai Polis Membuat Penangkapan Palsu Antara Taktik Rogol Dan Bunuh. | Seorang pegawai polis British yang menculik seorang wanita ketika dia berjalan pulang, berpura-pura menangkapnya atas tuduhan melanggar peraturan berkaitan Covid-19, sebelum merogol dan membunuhnya, menggunakan keluarganya untuk membantunya menyembunyikan tubuh mangsa.

Pegawai Polis Membuat Penangkapan Palsu Antara Taktik Rogol Dan Bunuh.

Sarah Everard dirogol dengan kejam dan dibunuh pada bulan Mac oleh Wayne Couzens, di mana mayatnya yang terbakar ditemui di hutan terpencil seminggu selepas dia hilang dari London.

Couzens, yang berkhidmat dengan unit perlindungan diplomatik elit Polis Metropolitan London, mengakui perbuatan menculik, merogol dan membunuh mangsa pada bulan Julai dan menghadapi hukuman seumur hidup untuk jenayah itu.

Everard, yang telah mengunjungi seorang teman di Clapham, di selatan London, dicekik dan kemudian dibakar.

Pada perbicaraan hukuman penjara selama dua hari pada minggu ini, pendakwa Tom Little berkata Couzens menyasarkan eksekutif pemasaran berusia 33 tahun itu pada 3 Mac, selepas selesai waktu kerjanya di kedutaan AS.

Couzens, yang tidak bertugas tetapi memakai tali pinggang polis, menculik Cik Everard dalam “penangkapan palsu”, dengan “menggari tangan mangsa” dan “menunjukkan kad warannya”, tambahnya.

Rakaman kamera keselamatan menunjukkan dia memegang kad pengenalan polis, mencekik Cik Everard kemudian memasukkannya ke dalam kereta yang disewanya dengan tujuan “untuk menculik dan merogol wanita yang berseorangan”, katanya.

Sepasang suami isteri yang memandu di dalam kereta menyaksikan kejadian tetapi menganggap seorang pegawai polis dalam penyamaran telah membuat tangkapan, kata peguam itu.

Ms Everard telah diberkas sejurus selepas 9.30 malam itu, sebelum Couzens memandu ke Dover, di pantai selatan Inggeris.

Di sana, suspek memindahkan mangsa ke kenderaannya sendiri – yang berjaya dirakam di kamera, kemudian memandu ke daerah terpencil di mana suspek memperkosanya.

Couzens, bapa kepada dua anak, memberitahu pakar psikiatri dia menggunakan tali pinggang polis untuk mencekik Everard sebelum membakar badannya dan membuangnya ke dalam beg.

Polis memeriksa rakaman kamera keselamatan dan mengenal pasti Couzens melalui kereta sewanya. Dia ditahan di rumahnya pada 9 Mac, hanya beberapa minit selepas dia memadamkan data telefonnya.

Mahkamah mendapat tahu Couzens membawa isteri dan dua anaknya bersiar ke Hoads Wood pada 7 Mac, di mana beberapa hari sebelumnya dia telah membunuh Cik Everard.

Pendakwa Little berkata dia “membawa keluarganya ke hutan di mana hari-hari sebelumnya dia telah meninggalkan tubuh Sarah Everard, kemudian kembali untuk membakarnya dan kemudian kembali lagi untuk memindahkannya dan menyembunyikannya”.

Mahkamah mendengar Couzens membiarkan anak-anaknya bermain di bahagian hutan, berhampiran peti sejuk yang digunakannya untuk membakar badan Cik Everard.

Mayat Everard ditemui di sebuah sungai di Ashford, Kent, pada 9 Mac, hanya beberapa meter dari tanah milik Couzens.

Serpihan pakaiannya ditemui di kawasan hutan berhampiran, di mana mayatnya sebelum ini telah dibakar.

Couzens duduk di kandang tertuduh di Old Bailey di London semalam dengan kepalanya tunduk, ditonton oleh keluarga Everard, yang memberikan kenyataan kesan emosi kepada mahkamah.

Ibu Everard, Susan berkata, anak perempuannya “kehilangan nyawanya kerana Couzens mahu memenuhi keinginannya yang jahat. Ia adalah satu sebab yang tidak masuk akal”.

“Saya marah kerana dia menyamar sebagai anggota polis untuk mendapatkan apa yang dia mahu,” tambahnya.

Bapa mangsa, Jeremy, bertanya kepada pembunuh, “Encik Couzens, sila pandang saya”, sebelum memberitahunya: “Tiada hukuman yang anda terima akan dibandingkan dengan kesakitan dan penyeksaan yang telah dikenakan kepada kami.”

Sebelum perbicaraan, Polis Metropolitan berkata mereka “sakit, marah dan kecewa dengan jenayah lelaki ini, yang mengkhianati segala yang kita perjuangkan”.

Pasukan itu telah memecat pegawai itu dan berkata tindakannya “menimbulkan banyak persoalan dan kebimbangan” tetapi ia tidak akan mengulas lanjut sehingga selepas hukuman itu.

Penunjuk perasaan di luar mahkamah memegang sepanduk dengan slogan mengkritik polis seperti “Met Police Blood On Your Hands” dan melepaskan asap.

Kerajaan telah berikrar untuk memperbaiki undang-undang selepas pembunuhan Everard mencetuskan kemarahan yang meluas terhadap kekurangan keselamatan wanita di ruang awam, serta kadar sabitan yang rendah bagi kesalahan termasuk rogol, penderaan domestik dan menghendap.

Sumber: News.com.au

Share.

Leave A Reply