Pekerja Kontraktor Warga Bangladesh Maut Disambar Petir | Sering kali kita mendengar berita mengenai kematian akibat disambar petir yang tular di media sosial lebih=lebih lagi ketika musim hujan mahupun ribut petir.

Pekerja Kontraktor Warga Bangladesh Maut Disambar Petir

Johor Bahru: Terbaru seorang pekerja kontraktor warga Bangladesh maut selepas disambar petir ketika melakukan kerja di sebuah tapak pembinaan di Taman Industri Jaya, Skudai, kelmarin.

Dalam kejadian yang berlaku pada pukul 3.45 petang itu, mangsa yang maut berusia 39 tahun sedang melakukan kerja menuang konkrit menggunakan kaedah ‘bucket transfer’ dan kren berantai.

Pengarah Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Johor, Ir. Mohd. Rosdee Yaacob berkata, siasatan awal mendapati cuaca ketika itu mendung sebelum berlaku dentuman kuat semasa mangsa sedang melakukan kerja. Katanya, mandur dan rakan sekerja mangsa mengesahkan kren berantai yang sedang digunakan itu disambar petir manakala mangsa rebah di lokasi berhampiran dengan kesan koyakan pada baju dan seluar.

“Mangsa kemudiannya disahkan meninggal dunia pada pukul 4.40 petang di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mohd. Rosdee berkata, susulan kejadian itu, pihaknya mengeluarkan dua notis larangan mengarahkan majikan mengambil tindakan serta-merta bagi mengadakan penaksiran dan kawalan risiko komprehensif dan Kawalan Risiko dan Prosedur Kerja Selamat (SOP) bagi aktiviti kerja penuangan konkrit.

Sementara itu, dua lagi notis dikeluarkan adalah notis pembaikan untuk majikan mengemukakan laporan siasatan dalaman kejadian dan laporan lengkap berkaitan peranti keselamatan yang dipasang pada kren berantai tersebut.

Mohd. Rosdee turut memberitahu, tindakan perundangan akan diambil ke atas pihak bertanggungjawab sekiranya terdapat pelanggaran peraturan di bawah Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994.

“Kejadian seumpama ini boleh dielak jika majikan memikul tanggungjawab bagi memastikan keselamatan dan kesihatan pekerjaan di tempat kerja mereka.

“JKKP memandang serius setiap kemalangan yang berlaku terutamanya melibatkan pekerja mahupun orang awam,” jelasnya.

Sumber: Kosmo

Share.

Leave A Reply