Seorang penceramah bebas didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan memperdayakan seorang individu dengan menyerahkan ‘cek tendang’ berjumlah RM4,287.70 bagi perkhidmatan kerja fotostat, empat tahun lalu.

Muzzamil Soliheen Musa, 45, yang tertuduh, bagaiamanapun mengaku tidak bersalah. Hal ini selepas pertuduhan diabacakan di hadapan Majistret Mohd. Firdaus Saleh.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa dengan curangnya memperdayakan seorang individu berusia 45 tahun untuk perkhidmatan fotostat kertas-kertas soalan peperiksaan. Cek AmBank Islamic Berhad (AmBank Islamic) itu berjumlah RM4287.70 untuk perkhidmatan di sebuah sekolah di Lenggeng.

Bagaimanapun, tertuduh telah membatalkan cek tersebut yang mana individu itu tidak akan melaksanakan kerja-kerja tersebut jika tidak diperdayakan sedemikian.

Kesalahan itu dilakukan di Melati Square, Putra Nilai di sini lebih kurang pukul 4 petang, 14 Mei 2018.

Sehubungan itu, tertuduh didakwa di bawah Sekseyen 420 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan boleh dipenjara selama tempoh tidak kurang setahun dan maksimum 10 tahun dengan sebatan dan boleh juga dikenakan denda.

Sebelum ini, pihak pendakwaan yang dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Hafizah Zainul Hashimi menawarkan jaminan sebanyak RM8,000 dengan seorang penjamin.

Peguam, Mohamed Musthafa yang mewakili tertuduh kemudian memohon jaminan paling rendah atas alasan anak guamnya yang sudah berkahwin mempunyai empat orang anak dengan dua daripadanya bersekolah.

“Orang Kena Tuduh (OKT) merupakan seorang ustaz yang mengajar di masjid-masjid sekitar Seremban dan juga seorang penulis buku.

“Pendapatan OKT juga tidak tetap sekitar RM3,000 sebulan, malah dia ada penyakit gout yang kronik dan perlu mengambil ubat setiap hari,” katanya.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM2,500 dengan seorang penjamin dan kes akan disebut semula 24 November depan.

Sumber: Kosmo

Share.

Leave A Reply