PM Minta Pembangkang Terima Keputusan SC Azam Baki Tidak Bersalah. | PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob meminta pembangkang menerima keputusan Suruhanjaya Sekuriti (SC) tidak menemui kepastian muktamad yang Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Azam Baki melakukan kesalahan berhubung pemilikan saham.

PM Minta Pembangkang Terima Keputusan SC Azam Baki Tidak Bersalah.

Beliau berkata, SC sebagai badan profesional telah menjalankan siasatannya dan membuat keputusan.

“Kita terimalah keputusan SC. Jangan kita minta supaya dia (Azam) disiasat dan apabila dia disiasat, keputusan dibuat, kita masih tak puas hati.

“Jangan kita fikir ikut kehendak kita,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Pelancaran Jelajah Agrikomoditi.

Terdahulu, Suruhanjaya Sekuriti mendedahkan bahawa Azam sendiri yang menyampaikan arahan untuk menjual, membeli, serta memindahkan saham daripada akaun dagangan atas namanya itu.

Oleh yang demikian, SC memutuskan bahawa tiada pelanggaran Seksyen 25(4) Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat).

Sebelum ini, SC memulakan inkuiri selepas Azam menjelaskan bahawa adiknya, Nasir Baki, melakukan pembelian empat juta saham dan waran dalam syarikat tersenarai awam, pada 2015-2016 menggunakan akaun dagangan beliau.

SC dalam kenyataan semalam, mengumumkan ia tidak dapat memastikan “secara konklusif” sama ada Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) itu melakukan tindakan menyalahi Seksyen 25(4) Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat).

Dalam pada itu, Ismail berkata kerajaan tidak boleh mengikut kehendak pembangkang dalam isu Azam.

Katanya, apa-apa isu berhubung Azam itu boleh ditanya kepada SC.

“Kalau pembangkang rasa kita mesti ikut kehendak pembangkang, tidak boleh.

“Jadi saya rasa, kalau ada apa-apa nak tanya SC punya keputusan, boleh tanya SC. Kita sebagai orang biasa di luar sana, keputusan SC jadi panduan untuk kita,” katanya.

Sumber: FMT

Share.

Leave A Reply