Johor Bahru: Seorang penjaga rumah penjagaan orang kurang upaya (OKU) melecur 30 peratus selepas Rumah Persatuan Orang Cacat Johor Bahru, di Jalan Ahad, Kampung Ungku Mohsin di sini, terbakar hari ini.

Dalam kejadian 7.50 pagi itu, lelaki berusia 64 tahun itu cedera, manakala empat penghuni yang juga OKU penglihatan dilaporkan selamat.

Komander Operasi, Penolong Kanan Penguasa Bomba Mohamad Faiz Suleiman berkata, seramai 17 anggota Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Larkin dikejarkan ke lokasi berserta enam anggota BBP Tebrau.

“Setibanya pasukan keluaran operasi (PKO) di tempat kejadian, didapati kebakaran membabitkan sebuah rumah jenis separuh kekal terbakar 65 peratus.

“Seorang mangsa yang juga penjaga rumah persatuan itu melecur 30 peratus di bahagian anggota badan dan dihantar ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) di sini, untuk mendapatkan rawatan lanjut.

“Selain itu, terdapat empat mangsa lain iaitu warga emas lelaki cacat penglihatan sudah dikeluarkan oleh orang awam sebelum kita tiba di lokasi dan tidak mengalami kecederaan,” katanya.

Beliau yang juga Timbalan Ketua BBP Larkin berkata, operasi kemudian ditamatkan pada 10.04 pagi.

Sumber: Harian Metro

 

Baca Juga: Tong Gas Meletup, Bakal Pengantin Melecur Ditidurkan

Bakal pengantin berusia 26 tahun yang melecur hampir keseluruhan badan akibat letupan tong gas petroleum memasak (LPG) di rumahnya di Taman Sena Permai, di sini, semalam kini ditidurkan.

Menurut adik mangsa, Muhammad Azib Muhamad, 25, kakaknya terpaksa ditidurkan di Hospital Seberang Jaya (HSJ) berikutan luka melecur di tubuhnya agak kritikal.

Bagaimanapun, menurut Muhammad Azib, kakaknya, Siti Hajar Hanis dilaporkan stabil dan akan dihantar ke Hospital Pulau Pinang (HPP) untuk bertemu pakar kulit.

Katanya, buat masa ini kakak akan dirawat di Hospital Seberang Jaya dulu sebab tiada kekosongan katil di HPP. Nanti bila ada kekosongan katil, kakak akan terus dibawa ke HPP untuk menemui pakar kulit di sana.

Ujarnya, keadaan kakak buat masa ini stabil selain organ dalamannya juga berada dalam keadaan baik selepas doktor melakukan pemeriksaan.

Sementara itu, Muhammad Azib memberitahu, pihak keluarga masih belum membuat keputusan sama ada mahu meneruskan atau menunda majlis pernikahan kakaknya yang dijadualkan berlangsung bulan depan.

Katanya, “kami akan tunggu kakak sedar dahulu, tengok keadaannya macam mana dan baru akan buat keputusan berhubung perkara itu. Malah kami juga ada berbincang dengan tunang kakak berhubung perkara itu”.

Dalam kejadian sekitar pukul 7.30 pagi semalam, Siti Hajar Hanis melecur hampir 70 peratus di bahagian badan akibat disambar api selepas tong gas memasak meletup ketika hendak menggoreng ikan.

Kejadian itu turut menyebabkan hampir keseluruhan struktur bangunan rumah teres dua tingkat itu mengalami kerosakan.

Menurut Muhammad Azib, dia dan isterinya kini tinggal di rumah ibu bapanya di Lubuk Meriam sementara kediaman mereka dibaik pulih.

Sumber: KMN

Share.

Leave A Reply