Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dilaporkan masih boleh dilaksanakan pada tahun ini sekiranya dilakukan sebelum musim banjir.

PRU 15 Boleh Diadakan Sebelum Musim Banjir. 'Ini' Sebabnya Menurut Asyraf Wajdi

Ketua Pemuda UMNO, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki berkata, berdasarkan perkongsian Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia), ramalan banjir besar bakal berlaku pada penghujung November tahun ini.

Jelasnya, jika ramalan MetMalaysia ini dijadikan sandaran, maka PRU masih boleh diadakan sebelum banjir besar pada penghujung November.

Menurutnya menerusi hantarannya di Facebook, ramalan ini boleh menjadi landasan yang paling kuat supaya Dewan (Rakyat) boleh dibubar awal Oktober terutamanya 7 hingga 10 Oktober.

Bercakap mengenai kesiapsiagaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Asyraf Wajdi berkata, rekod sebelum ini menunjukkan PRU boleh diadakan dalam tempoh empat minggu selepas parlimen dibubarkan.

Ujarnya, kalau ikut rekod PRU14 dulu, SPR mampu dan boleh buat PRU dalam masa 1 bulan selepas bubar. Sambungnya, rekod PRU14 ialah, Parlimen dibubar pada 7 April 2018 dan SPR buat PRU pada 8 Mei 2018 (dalam masa kurang empat minggu ).

Katanya lagi, umpamanya, jika dibubar pada awal Oktober 2022, maka PRU15 dapat dan sempat dibuat pada awal November 2022 , iaitu dua hingga tiga minggu sebelum ramalan hujan lebat.

Baru-baru ini, spekulasi tarikh untuk mengadakan PRU15 semakin hangat diperkatakan ahli politik termasuk seglintir yang menuntut agar ia diadakan secepat mungkin.

Sementara itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga sebelum ini ada memberi bayangan mengenai pengumuman yang bakal dibuat membabitkan soal PRU15.

Sumber: Facebook, Astro Awani

Share.

Leave A Reply