Replika Wajah Wanita Purba Lebih 2,000 Tahun Dahulu Dipamer | Arab Saudi mempamerkan replika wajah seorang wanita Nabataean purba selepas beberapa tahun ahli sejarah dan ahli arkeologi cuba melakukannya.

CNN melaporkan, pembinaan replika wajah wanita purba itu adalah yang pertama seumpamanya.

Ia berdasarkan model tinggalan Hinat, seorang wanita Nabataean yang ditemukan pada 2015 di sebuah kubur berusia 2,000 tahun di Hegra.

Hegra adalah tapak arkeologi yang terletak di bandar oasis purba al-Ula, di barat laut Arab Saudi.

Dibiayai oleh Suruhanjaya Diraja untuk al-Ula, pembinaan replika wajah wanita purba itu bermula di United Kingdom (UK) pada 2019.

Pasukan pakar terdiri pelbagai disiplin membina semula serpihan tulang yang ditemukan di dalam kubur untuk membina semula imej penampilan wanita purba itu menggunakan data antropologi dan arkeologi.

Seorang pengukir kemudian menggunakan pencetak tiga dimensi (3D) untuk menghidupkan wajahnya.

Orang Nabataean adalah tamadun Arab kuno yang mendiami utara Arab dan Levant lebih 2,000 tahun dahulu. Bandar Petra purba di Jordan adalah ibu kota kerajaan mereka, menjadi hab perdagangan antarabangsa terpenting zaman itu untuk urus niaga komersial termasuk industri rempah ratus, perubatan dan fabrik, yang difasilitasi oleh orang Nabataean.

Hegra yang dibuka pada 2020 sebagai tapak pelancongan adalah Tapak Warisan Dunia Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) dan pernah menjadi hab perdagangan antarabangsa yang berkembang pesat termasuk menjadi penempatan kepada penduduk Nabataean.

Tamadun Nabataean tidak meninggalkan teks sejarah yang penting.

Maklumat mengenai tamadun itu datangnya daripada inskripsi pada makam dan batu di seluruh Timur Tengah, atau daripada penemuan arkeologi.

Sumber: Harian Metro

 

Artikel Lain

Mammoth Haiwan Purba Bakal ‘Pulang’ Dari Kepupusan?

Mammoth Haiwan Purba Bakal ‘Pulang’ Dari Kepupusan? | Hampir 10 millennia sejak terakhir mammoth berjalan di Bumi, sebuah firma penyelidikan saintifik berharap untuk membawa kembali haiwan yang pupus itu, dan mereka baru sahaja menerima satu dana yang ‘sebesar mammoth’ untuk berbuat demikian.

Mammoth Haiwan Purba Bakal ‘Pulang’ Dari Kepupusan?

Pada hari Isnin, syarikat biosains dan genetik Colossal mengumpul lebih daripada $15 juta yang menjadi bukti mereka serius tentang kebangkitan salah satu makhluk terbesar yang pernah hidup di Bumi.

Syarikat itu, yang diasaskan oleh Ben Lamm, seorang usahawan teknologi, dan George Church, seorang profesor genetik dan penyuntingan gen trailblazer di Harvard Medical School, berusaha untuk mewujudkan makhluk hibrid gajah-mammoth dengan menggunakan DNA dari embrio mammoth di makmal, dan menggabungkan mereka dengan sel kulit dari gajah Asia.

Para penyelidik menggunakan gajah Asia yang terancam kerana komposisi DNA yang sama dengan keturunan mammothnya. Kedua-duanya berkongsi gen yang sama untuk rambut mereka, lapisan lemak dan ciri-ciri penyesuaian lain.

Embrio yang membawa haiwan hibrid ini akan diletakkan di dalam ibu pengganti ataupun ke dalam rahim buatan.

Sekiranya tiada permasalahan yang tidak diduga, saintis berharap untuk mempunyai set kabel pertama mereka dalam tempoh enam tahun, menurut The Guardian.

“Matlamat kami adalah untuk membuat gajah tahan sejuk, tetapi ia akan kelihatan dan berkelakuan seperti mammoth,” kata Church. “Bukan kerana kita cuba untuk menipu sesiapa, tetapi kerana kita mahu sesuatu yang berfungsi setara dengan mammoth, yang akan menikmati masanya di -40C, dan melakukan semua perkara yang gajah dan mammoth lakukan.

Titik kebangkitan mammoth bukan untuk membawa kembali haiwan dari buku sejarah, tetapi sebaliknya untuk menyediakan gajah Asia dengan lebih banyak peluang untuk terus hidup di kawasan Arktik yang dikenali sebagai Mammoth Steppe.

Hibrid mammoth-gajah juga merupakan satu lagi cara saintis ingin menangani perubahan iklim. Dengan memperkenalkan haiwan yang baru ini ke dalam tundra Arktik, saintis berharap bahawa mereka akan membantu menambahbaik kawasan ekosistem yang rosak.

Sumber: New York Daily News

Share.

Leave A Reply