Saat Hiba Jenazah Covid-19 Disemadikan Di JB. Ada Video.

| March 17, 2020 | 1 Comment

Saat Hiba Jenazah Covid-19 Disemadikan Di JB. Ada Video. | Wabak Covid-19 di Malaysia dah ragut 2 nyawa. Malam tadi jenazah mangsa Covid-19 selamat disemadikan. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Amin. Baca selanjutnya. Ada video dan gambar.

Jenazah Dikebumikan oleh Staf Hospital

Jenazah lelaki berusia 34 tahun itu, dilihat tiba dari HSA dengan menaiki van jenazah pada 8.15 malam tadi.

Kira-kira 10 lelaki dipercayai kakitangan hospital selain orang awam, dilihat mendengar taklimat sebelum memakai peralatan perlindungan peribadi (PPE).

Pada 8.45 malam, kesemua mereka dilihat menghampiri van jenazah sebelum mengangkat jenazah yang siap dikapankan, menggunakan pengusung hospital.

Orang ramai termasuk media tidak dibenarkan menghampiri kawasan perkuburan sehingga selesai pengebumian.

Mangsa yang meninggal dipercayai kes-178, yang pernah menghadiri Perhimpunan Ijtimak Tabligh di Masjid Jamek Seri Petaling, di Kuala Lumpur pada 27 Februari hingga 1 Mac lalu.

Mangsa dilaporkan mula mengalami gelaja demam mulai 5 Mac lalu, sebelum mendapat rawatan di Hospital Permai, Johor Bahru, pada 12 Mac selepas dikesan positif Covid-19.

Keadaannya didapati merosot dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) sebelum disahkan meninggal dunia tengah hari ini.

Difahamkan isteri dan anak mangsa tidak menghadiri majlis pengebumian berkenaan kerana sedang dikuarantinkan di Hospital Permai.

Video Jenazah Mangsa Covid-19 Disemadikan


KKM Sahkan 2 Maut Mangsa Covid-19

KEMENTERIAN Kesihatan mengesahkan satu lagi kematian akibat koronavirus baharu (Covid-19) menjadikan dua kematian akibat virus itu dalam negara hari ini.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, pesakit kes ke-178 membabitkan lelaki warga Malaysia berusia 34 tahun yang menghadiri perhimpunan tabligh di Masjid Jamek Sri Petaling, Kuala Lumpur dan mengalami demam pada 5 Mac lalu.

“Pesakit mendapatkan rawatan di Hospital Permai, Johor Bahru dan disahkan positif Covid-19.

“Lelaki berkenaan tidak mempunyai sebarang rekod kesihatan dan kesihatan mangsa mula merosot sebelum dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi, Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru dan disahkan meninggal dunia hari ini,” katanya dalam sidang media hari ini.

Dr Adham berkata, pesakit kedua meninggal dunia adalah kes ke-358 iaitu seorang lelaki warga tempatan berusia 60 tahun.

“Pesakit mempunyai sejarah penyakit kronik termasuk kencing manis dan dikesan mempunyai gejala demam, batuk dan kesukaran bernafas.

“Mangsa dirawat di Hospital Umum Sarawak sebelum disahkan positif Covid-19 dan dimasukkan ke ICU (Unit Rawatan Insentif).

“Bagaimanapun, mangsa disahkan meninggal dunia pagi tadi di hospital berkenaan,” katanya.

Hari ini, sebanyak 120 kes baharu dicatatkan menjadikan keseluruhan kes di Malaysia berjumlah 673 kes.

Beliau berkata, daripada jumlah itu 95 kes positif berkaitan kluster tabligh di Masjid Sri Petaling.

Sumber: Harian Metro

Tags: , , , , , , ,

Category: SEMASA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *