Terbongkar! Perogol Diupah Oleh Pihak Berkuasa Untuk ‘Seksa’ Banduan Di Penjara. | “Pembongkaran mega” bersaiz 40GB yang mengandungi beberapa siri klip kejam termasuk video penyeksaan telah muncul, didakwa menggambarkan pemerkosaan dan kekejaman ke atas banduan di penjara Rusia.

Terbongkar! Perogol Diupah Oleh Pihak Berkuasa Untuk 'Seksa' Banduan Di Penjara.

Bahan pembongkaran ini adalah yang melibatkan Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Persekutuan Rusia, yang pernah diketuai oleh Vladimir Putin, dan pihak berkuasa penjara FSIN negara itu.

Imej grafik dan rakaman – yang mana Mirror telah memilih untuk tidak menyiarkan kerana sifat grafiknya di mana didakwa perogol dikerahkan untuk ‘menyeksa’ banduan lelaki.

Rusia berkata hari ini bahawa mereka telah memecat lima pegawai kanan penjara dan membuka siasatan jenayah terhadap dakwaan penyeksaan dan serangan seksual di sebuah penjara di wilayah Saratov.

Pemecatan itu termasuk pengarah penjara di mana dakwaan penderaan itu berlaku dan ketua perkhidmatan penjara serantau.

40GB bahan video, dokumen dan gambar telah diseludup keluar dari Rusia menunjukkan penderaan terancang,menurut kenyataan dari kumpulan anti-penyeksaan Gulagu.Net.

Satu video memaparkan seorang lelaki telanjang menjerit kesakitan kerana dia diikat pada katil dan diseksa secara seksual dengan batang pemegang mop di sebuah hospital tuberkulosis di sebuah penjara di bandar Saratov pada Februari 2020.

Secara berasingan, banduan yang berkompromi dengan pihak berkuasa ditunjukkan membuang air kecil ke atas rakan-rakan tahanan.

Tindakan pemerkosaan lelaki juga ditunjukkan membuktikan semua norma bertamadun telah lenyap dalam sistem penjara Rusia.

Pengawal menyeksa tahanan yang kemudiannya dipaksa untuk menyeksa banduan lain.

Bahan yang mengandungi pemerkosaan, intimidasi dan keganasan yang dahsyat itu dilaporkan berasal dari penjara di enam wilayah Rusia dan kini akan diserahkan kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Majlis Eropah untuk siasatan.

Bahan itu dibocorkan oleh seorang pengaturcara Belarussian yang dipenjarakan di Saratov yang digunakan oleh pihak berkuasa untuk menyusun koleksi video penyeksaan mereka yang difilemkan menggunakan kamkoder, kata kumpulan itu.

Pengaturcara tersebut, yang kini dibebaskan dan mencari suaka politik di Barat, membuat salinan bahan itu dan membawanya keluar dari Rusia.

Merujuk kepada pemberi maklumat Agensi Keselamatan Negara AS Edward Snowden, yang kini tinggal dalam pengasingan di Rusia, Vladimir Osechkin, yang mengendalikan Gulagu.Net, berkata: “Kami memanggilnya Snowden Belarusia kami.”

Ia adalah “kali pertama pembela hak asasi manusia telah memperoleh sejumlah besar maklumat yang membuktikan sifat sistemik penyeksaan di Rusia”.

Osechkin berkata, terdapat bukti bahawa 200 banduan telah diseksa dan dirogol oleh ejen FSB dan FSIN di penjara Rusia, dengan 40 digambarkan pada video.

Pihak berkuasa perkhidmatan penjara telah melancarkan siasatan ke atas video itu.

Jurucakap Putin, Dmitry Peskov berkata: “Jika ketulenan bahan-bahan ini disahkan, maka sudah tentu, ia adalah sebab untuk siasatan yang serius.

“Tetapi pertama sekali ia perlu dilakukan dengan cepat tetapi dengan tenang untuk menyelesaikan dan mengesahkan keaslian.”

Lewat Selasa, Kolonel Alexei Fedotov, 55, ketua perkhidmatan Saratov FSIN, meletak jawatan.

“Fedotov merangka surat peletakan jawatan. Dia sedang bercuti, di mana dia tidak boleh kembali bekerja,” kata sumber kepada Interfax.

Pejabat pendakwa raya Rusia melancarkan siasatan.

Tetapi Osechkin, yang berpangkalan di Perancis, berkata: “Pihak berkuasa Rusia bersikap hipokrit dan melakukan segala yang mereka boleh untuk menjauhkan diri dari isu yang dicipta oleh FSIN dan jeneral FSB – dan digunakan untuk menyekat kehendak banduan.”

Dia telah berikrar untuk melepaskan lebih banyak bahan pada hari-hari yang akan datang.

Video itu “membuktikan” bahawa kerjasama antara FSB dan FSIN menggunakan pemerkosaan dan penyeksaan lain untuk memaksa kerjasama dan pematuhan banduan, katanya.

Sumber: Mirror

Share.

Leave A Reply