Tular Video Pelajar Sekolah Makan Makanan Dihidang Atas Lantai | Sebuah klip video menjadi tular di media sosial Indonesia kerana memaparkan situasi seorang lelaki menghidangkan makanan kepada pelajar sebuah sekolah agama dengan cara meletakkannya di atas lantai tanpa berlapik, lapor laman berita Suara.com.

Video itu dimuat naik pada akaun Instagram bernama @ihsanalkolev09.

Menerusi video berkenaan, kelihatan sekumpulan pelajar lelaki sedang berkumpul di sebuah bilik. Mereka dilihat duduk di atas lantai tanpa beralaskan tikar atau apa-apa peralatan.

TONTON VIDEO TERBABIT :

Pelajar-pelajar itu dilihat memakai kopiah dan berkain pelikat.

Tidak lama kemudian, seorang lelaki berbaju hijau datang membawa besen yang berisi makanan. Lelaki itu dilihat mencedok makanan dan meletakkannya di atas lantai jubin tanpa beralaskan pinggan atau dulang.

Sebaik sahaja lelaki itu selesai, pelajar-pelajar lelaki itu terus menjamah makanan yang disediakan tanpa berasa risau akan kotoran yang ada pada lantai tersebut. Malah, mereka terlihat bersemangat ketika menjamu selera.

Video itu mendapat perhatian netizen di ruangan komen.

“Sungguh tidak menunjukkan adab bahawa kebersihan itu sebahagian daripada iman, sia-sia jika tiada adab,’’ tulis seorang netizen.

“Memang menyedihkan kerana menjaga kebersihan dan kesihatan adalah perintah agama,’’ komen netizen lain.

Sumber : Kosmo

Share.

Leave A Reply