Seorang lelaki terkejut melihat seekor ular sawa batik di dalam kandang yang kekenyangan selepas membaham kambing di Felda Inas, di sini hari ini.

Ular Sawa 'Kekenyangan' Lepas Baham Kambing. ADA VIDEO

Reptilia seberat 80 kilogram dan berukuran enam meter itu berjaya ditangkap dengan bantuan sepasukan bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Kulai.

Komander Operasi, Pegawai Bomba Kanan (PBK) II (KUP) Firdaus Juritah berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu pada pukul 7.21 pagi.

Beliau berkata, seramai lapan anggota bergegas ke lokasi dan menemui reptilia terbabit yang tidak bergerak di dalam kandang kambing.

“Anggota bomba mengambil masa kira-kira 15 minit menangkap ular tersebut menggunakan penjerut. Ular tersebut kemudiannya dilepaskan ke kawasan yang jauh daripada kawasan penempatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ramai tanya kenapa ular sawa tu perlu ‘muntahkan’ balik kambing tersebut lepas baham? Ini Jawapan dari netizen:

Kepada yang bertanya2 kenapa abam2 bomba tu keluarkan semula kambing dari ular sawa tersebut/ular cuba memuntahkan semula apa yang telah ia makan sebelum ditemukan itu,sila2 lah rujuk pada google/baca buku tentang permakanan habitat predator sprti ular/boleh call those BomBa..

kenapa kena keluaqkan kambing tu? sebagai penternak ular, depa ni kalau dh makn depa kena rilek, kalau hangpa kacau dia, then dia akan luahkan balik apa dia makan, kalau haritu dia makan rxz, maka dia luahkan balik menda tu.

kucing aku byk kena makan dgn ular besar gini. sebelum korg marah bomba tu sebab keluarkan kambing tu, sebenarnya ular tu yg muntahkan. bomba just tolong tarik. kucing aku pun byk kali ular muntahkan sebab dia terkejut ada orang. selalu terlepas ularnya time nk tangkap. geram..

Sumber : Kosmo

Share.

Leave A Reply