PETALING JAYA – “Macam-macam dia komen, kata kita langgar negeri orang, masjid tak reti bahasa nak langgar Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), nak langgar Sultan. Apa benda ni ingat aku bodoh?”

Itu respon spontan pendakwah dan penceramah bebas, Ustaz Azhar Idrus ketika mengulas tentang punca pembatalan ceramahnya di Selangor, baru-baru ini.

Jelasnya, pihaknya sedia maklum tentang larangan penceramah tanpa tauliah berkuliah di negeri itu, lalu mengusulkan supaya surat sokongan disediakan bagi tujuan berkenan.

“Kita tau dah dari zaman Pakatan Harapan (PH) menjadi kerajaan 22 bulan memang tak boleh di Selangor sebab dia nak yang bertauliah saja. Kita mengajar di Kuala Lumpur (KL), cuma masjid di Bukit Jelutong minta juga.

“Kami pun kata boleh, cuma sediakan surat sokongan barulah kami boleh pergi dan mohon tauliah sementara untuk malam itu saja. Mereka mohon dan selesai semua benda tapi dibatalkan.

“Kami akur, tukar ke Kampung Pandan tak ada isu pun? Masjid (Bukit Jelutong) rayu, tak boleh rayu. Mereka rayu sekali lagi tak boleh. Jadi kita ambil keputusan pindah ke KL. Kenapa mu koyak? Bukan kita marah pun,” tegasnya.

Dalam masa sama, Azhar tidak menafikan keperluan tauliah kepada penceramah, namun turut berpesan kepada hadirin yang hadir supaya tidak sesekali menyalahgunakan kuasa jika memilikinya kelak.

“Nasihat saya kamu nanti kalau jadi menteri, jadi orang yang ada kuasa, gunakan kuasa untuk luaskan ilmu Allah dan gunakan kuasa kamu untuk sekat maksiat.

“Isu tauliah memang dibenarkan syarak kerana nak kawal daripada penceramah ajaran sesat. Yang ada ajaran sesat hendaklah dihalang. Memang betul dibolehkan tapi jangan gunakan untuk nafsu,” katanya menerusi video di Facebook.

Semalam, Kosmo! melaporkan UAI mengadakan ceramah di Masjid Al- Mubarakah, Taman Bukit Cheras, Kuala Lumpur, baru-baru ini setelah Kuliah Maghrib Perdana yang dijadualkan berlangsung di Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong sebelumnya, dibatalkan.

Sumber: Kosmo

 

Baca Juga: UAI Beri Komen Terhadap Doktor Lelaki Menyambut Kelahiran Bayi

Sejak beberapa hari lalu, kecoh di media sosial mengenai seorang ustazah mengatakan seorang suami itu ‘dayus’ apabila membenarkan doktor lelaki menyambut kelahiran bayi.

Kenyataan itu mencetuskan perdebatan ramai kerana masing-masing tidak bersetuju dengan ustazah berkenaan termasuklah suaminya yang berkata perkara yang sama. Mana tidaknya tidak semua ibu bersalin bernasib baik disambut oleh doktor perempuan terutama di hospital kerajaan.

Susulan daripada itu, penceramah selebriti, Ustaz Azhar Idrus sekali lagi tampil memberi penjelasan mengenai isu tersebut ketika hadir memberi ceramah di sebuah masjid.

Menerusi video dimuat naik di laman TikTok, beliau mengatakan pada asalnya para wanita perlulah berubat dengan golongan sejantina sahaja.

“Dengar baik-baik, hukumnya asal perempuan itu berubat dengan perempuan. Lelaki berubat dengan lelaki kerana masalah aurat. Perempuan sesama perempuan, haram melihat tetapi lebih berat jika berlainan jantina,” ujar beliau.

Walaupun begitu, berbeza hukumnya jika seseorang itu berdepan dengan situasi getir terutama melibatkan nyawa.

“Barangsiapa yang masuk kepada situasi yang tidak boleh membuat pilihan, bukan sengajat dan tidak berlebih-lebihan, tidak berdosa.

Keadaaan darurat itu membolehkan apa yang tidak boleh,” jelasnya lagi.

Tambahnya, seseorang suami itu tidak dayus seperti yang diperkatakan sebelum ini sekiranya tiada pilihan lain sewaktu isteri hendak melahirkan anak.

“Jika berkait dengan nyawa, iaitu ibu dan anak dalam kandungan, maka oleh kerana tidak ada doktor perempuan, makan tidak berdosa doktor lelaki menyambut kelahiran. Kenapa pergi cakap suami dayu pula? Tak haram,” terang Ustaz Azhar Idrus.

Tambahnya lagi, hukum ‘haram’ jatuh apabila adanya doktor perempuan tetapi si suami tetap menginginkan doktor lelaki menyambut kelahiran anaknya.

Ustaz Azhar juga berkata, hukum doktor lelaki menyambut kelahiran bagi wanita Muslim adalah harus kerana tidak mempunyai pilihan terutamanya kepada mereka yang tidak mampu menghantar isteri bersalin di hospital swasta.

Sumber: Ohmymedia

Share.

Leave A Reply