Bantahan Mandat Anti-Vaksin New Zealand: Polis Dan Jurugambar Diserang | Parlimen New Zealand berada dalam keadaan berjaga-jaga selepas beribu-ribu penunjuk perasaan mandat anti-vaksinasi, beberapa keganasan yang mengancam, berkumpul di Wellington dan di seluruh negara dilaporkan, baru-baru ini.

Bantahan Mandat Anti-Vaksin New Zealand: Polis Dan Jurugambar Diserang

Sehingga awal Selasa, kira-kira 2,000 orang telah berkumpul di tengah Wellington, dan hampir semua pintu masuk dan laluan masuk ke parlimen telah ditutup.  Menurut Stuff , Speaker dewan New Zealand,  ia adalah peningkatan terbesar serta memberi ancaman keselamatan ‘parlimen’ sejak pemilihannya pada tahun 1984.

Pada peringkat awal protes di seluruh negara, terdapat serangan terhadap kedua-dua polis dan wartawan dilaporkan. Berdekatan sempadan Auckland, yang telah ditutup selama berminggu-minggu akibat wabak Covid di sana, seorang pegawai polis telah digigit oleh penunjuk perasaan.

Menerusi laporan The Guardian, polis dalam satu kenyataan berkata, kira-kira 50 penunjuk perasaan telah tiba di sempadan, dan menyekat lalu lintas selama sejam. Mereka memaklumkan bahawa tindakan penunjuk perasaan memerlukan kakitangan kami campur tangan secara fizikal untuk memindahkan mereka dari jalan raya.

Dalam proses itu salah seorang anggota polis mereka dikhabarkan telah digigit oleh penunjuk perasaan yang belum dapat dikenal pasti. Menurut salah seorang anggota polis, tindakan seperti itu boleh dielak sama sekali namun ia telah menimbulkan risiko yang tidak perlu kepada pegawai mereka kerana mereka hanya menjalankan tugas bagi mencegah penularan Covid-19.

Terdahulu, protes pada Isnin lalu nampaknya terdiri daripada ribuan orang dan yang lebih luar biasanya untuk New Zealand, pihak kerajaan telah menikmati tahap sokongan orang ramai yang sangat tinggi untuk tindak balas wabak Covidnya. Perdana menteri, Jacinda Ardern, berkata: “Apa yang kita lihat hari ini bukanlah mewakili sebahagian besar penduduk New Zealand.”

Bantahan Mandat Anti-Vaksin New Zealand: Polis Dan Jurugambar Diserang

Beberapa tanda dan slogan penunjuk perasaan mempunyai nada ganas, dan bergema rusuhan Capitol di Washington pada bulan Januari tahun ini – menunjukkan beberapa hubungan yang semakin meningkat antara gerakan mandat anti-vaksin New Zealand dan puak luar negara melalui media sosial.

Sumber: The Guardian

Share.

Leave A Reply