Duta Besar Ukraine Ke Thailand Meninggal Dunia Di Pusat Peranginan | Duta besar Ukraine ke Thailand telah disahkan meninggal dunia pada awal pagi Ahad (30 Mei) di pulau pantai selatan Koh Lipe ketika bercuti bersama anaknya, menurut polis, tanpa mengetahui sebab kematiannya yang sebenar.

Duta Besar Ukraine Ke Thailand Meninggal Dunia Di Pusat Peranginan

Andrii Beshta merupakan seorang diplomat berusia 45 tahun telah dilantik sebagai duta Ukraine di Thailand pada 2016.

Polis Nasional mengatakan bahawa Beshta ditemui mati sekitar jam 5.30 pagi (6.30 pagi, waktu Singapura) di biliknya iaitu di sebuah resort hotel di Koh Lipe, sebuah pulau pantai yang sangat terkenal dengan pelancong kerana perairannya yang berwarna biru kristal.

Jelasnya, siasatan awal tidak menunjukkan tanda-tanda dia diserang, tidak ada tanda-tanda serangan atau keganasan.

Pasukan perubatan yang pertama di tempat kejadian memakai pakaian pelindung diri sebagai langkah berjaga-jaga untuk menyelidiki mayat itu, sementara pihak berkuasa telah menyoal siasat anak duta itu, Ostap, yang telah berkongsi bilik dengannya.

Dia mengatakan bahawa bapanya telah tidur sekitar jam 11 malam malam sebelumnya, tetapi telah bangun pada pukul 4.30 pagi muntah sebelum jatuh tidak sedarkan diri, kata Kissana, yang menambahkan bahawa saksi lain juga sedang disoal siasat.

Mayat Beshta dikejarkan ke hospital berdekatan bagi melakukan autopsi, sebelum dibawa ke hospital polis di ibu kota Thailand Bangkok untuk siasatan lebih lanjut mengenai penyebab kematiannya.

Beliau telah menghabiskan lebih dari satu dekad kariernya di Thailand, menurut laman web kedutaan, yang pertama kali tiba pada tahun 2007 sebagai penasihat misi diplomatik di Bangkok.

Beliau kini dilantik sebagai timbalan ketua pengarah kedutaan pada tahun 2011, mengambil alih jawatan duta besar pada tahun 2016.

Sumber: Channel News Asia

Share.

Leave A Reply