Fahmi Reza Hadir Beri Sokongan Terhadap Fahmi Fadzil | Seorang artis grafik yang popular di Malaysia telah mengahdirikan diri di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi untuk memberikan sokongan terhadap Ahli Parlimen Lembah Pantai Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil menerusi solidariti.

Fahmi Reza Hadir Beri Sokongan Terhadap Fahmi Fadzil

Ahmad Fahmi Merupakan antara 8 orang individu yang disoal siasat oleh pihak polis berkenaan kehadiran mereka di demonstrasi solidariti yang yang diadakan untuk Fahmi Reza pada 24 April yang lalu berikutan penangkapan yang terakhir beliau.

Berdasarkan kenyataan Fahmi Reza, kerajaan seolah-olah ingin menjadikan solidariti itu sebagai satu jenayah. Namun kehadirannya hari ini di hadapan IPD Dang Wangi adalah ingin membuktikan bahawa solidariti bukanlah satu jenayah. Dia turut mengatakan bahawa akan sentiasa berada di belakang dan ada bersama mereka semasa berlangsungnya sidang media di luar IPD.

Pada 23 April, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed dalam satu kenyataan mengesahkan pihaknya menahan Fahmi, berikutan laporan polis berhubung dakwaan menghina Raja Permaisuri Agong.

Huzir mengatakan bahawa siasatan itu dikaitkan dengan catatan Facebook di akaun Facebook Fahmi Reza yang mengandungi foto dan maklumat ratu berkenaan senarai main lagu dalam bentuk komen “Ini Dengki Ke? 💛 100 lagu dengki, semuanya dalam satu senarai main. ” serta senarai main Spotify yang menampilkan foto ratu yang dilabelkan dengan kata-kata “Ini adalah Dengki Ke” dan dengan senarai main yang memuat lagu-lagu yang mengandung kata “cemburu”.

Polis juga mengatakan bahawa siasatan sedang dijalankan di bawah Seksyen 4 (1) Akta Hasutan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

Semasa Fahmi Reza ditahan, beberapa orang telah hadir ke Dang Wangi untuk menunjukkan solidariti mereka terhadap beliau. Namun hari ini pihak polis telah membuka kertas siasatan terhadap 8 individu yang telah berkumpul dengannya semasa dia berada di dalam.

Maka hari ini dia menunjukkan solidariti dengan semua pihak yang yang akan disoal siasat kerana bersatu dengannya. Dia juga menuduh pihak berkuasa mengintimidasi mereka yang berdiri bersamanya dan berjanji akan datang ke IPD Dang Wangi setiap kali mereka yang berkumpul dengan solidarinya dipanggil untuk disoal siasat.

Sumber: Malay Mail, Twitter

Share.

Leave A Reply