Jalan TAR Sesak Dengan Pengunjung Tak Ikut SOP | Orang ramai bagaikan tidak peduli dengan larangan merentas negeri dan penularan kes Covid-19 apabila sanggup beratur panjang ketika hendak menyerbu bazar Aidilfitri untuk membuat persiapan menyambut Aidilfitri.

Jalan TAR Sesak Dengan Pengunjung Tak Ikut SOP

Kuala Lumpur: Tinjauan di bazar Aidilfitri di Lorong Tuanku Abdul Rahman (TAR), plaza jualan borong dan uptown di sekitar Lembah Klang mendapati, orang ramai berpusu-pusu untuk memasuki kawasan kedai dan tidak kisah untuk beratur panjang ketika hendak mendaftar masuk. Hal ini ekoran daripada kerajaan telah melanjutkan waktu operasi para peniaga di jalan TAR hingga ke jam 2 pagi.

Meskipun sebelum ini dikatakan pada awalnya, bazar Aidilfitri di Jalan TAR ini nampak sedikit sunyi dan tiada pengunjung, namun semalam ibarat semut menghurung gula apabila tular gambar serta video di media sosial yang menunjukkan orang ramai sudah mula berpusu-pusu ke bazar tersebut untuk membeli keperluan diri.

Melalui perkongsian di Twitter juga, pematuhan SOP di bazar tersebut kelihatan pada paras yang sangat rendah dengan orang ramai tidak menjaga jarak fizikal antara satu sama lain dan mereka kelihatan sibuk membeli-belah keperluan menyambut Aidilfitri.

Malah, ada juga yang berpendapat bahawa tiada gunanya kita menyalahkan ‘golongan kayangan’ sekiranya kita sendiri melakukan perkara yang sama dan bersesak di tempat awam.

Bagaimanapun, perkara seperti ini sepatutnya tidak wajar berlaku dan kita seharusnya sudah bijak dan peka untuk menilai keadaan jika berada di tempat yang sesak.

Sumber: Lobak Merah 

 

Share.

Leave A Reply