Kari Ayam Menyebabkan Lelaki Lumpuh & Hampir M@ti | Seorang lelaki dilaporkan lumpuh dan nyaris mati selepas memakan kari ayam bhuna di sebuah restoran makanan India kegemarannya di London, lapor Daily Mail.

David Miller, 43, mengalami keracunan makanan yang teruk dan kemudiannya menyebabkan dia menghidapi Sindrom Guillian-Barré, penyakit autoimun yang jarang berlaku.

Bapa kepada dua anak itu berada di unit rawatan rapi kerana tidak dapat bernafas dengan baik serta menghabiskan masa berbulan-bulan di hospital untuk pulih.

David yang merupakan kontraktor web itu mula jatuh sakit pada 2016 dan kini telah memilih untuk bercakap mengenai penyembuhannya selama enam tahun.

David berkata bahawa ia agak menakutkan, mereka tidak akan kembali ke restoran itu lagi.

David berkata lagi, daripada mengalami kebas dan jarum dicucuk di tangan dan kaki, dia memerlukan kerusi roda untuk masuk ke hospital seminggu kemudian.

Menurutnya, sesetengah orang mati akibat sindrom ini, ia berfungsi dari bahagian hujung melalui teras dan boleh menghentikan pernafasan seseorang.

Katanya, bayangkan melihat badan kita dan cuba untuk bergerak tetapi tidak boleh.

David yang kini tinggal di Welbourn. Lincolnshire, mengesyaki bahawa semuanya berpunca daripada keracunan makanan kari ayam.

Memetik Daily Mail, ia berlarutan selama seminggu dan menyebabkan David menderita gastroenteritis selama dua bulan.

Keracunan makanan dan sakit perut bermakna sistem imunnya terjejas, dakwa David.

Dia baru kembali bekerja pada bulan Disember setelah berpindah rumah dari London ke Lincoln pada bulan yang sama rasa kebas dan kesemutan bermula.

Seminggu kemudiannya, David didiagnosis dengan sindrom Guillain-Barré, keadaan yang jarang berlaku dan serius yang boleh membawa kepada masalah seumur hidup.

Difahamkan bahawa ia berlaku apabila sistem imun yang lemah mula menyerang sel sarafnya sendiri dan merosakkannya.

David dimasukkan ke hospital pada awal Januari 2017 dan dimasukkan ke dalam unit rawatan rapi selepas pernafasannya terjejas.

Memetik Daily Mail lagi, David mempunyai dua anak perempuan, Elise yang berusia tujuh tahun dan Eva, berusia tiga tahun.

David mengujar bahawa dia bimbang tentang pernafasannya dan dapat tahu bahawa dia tidak dapat bernafas dengan baik.

David mengujar lagi, dia tidak pernah lumpuh sepenuhnya, dia masih mempunyai beberapa pergerakan di pinggulnya tetapi tidak cukup untuk berguling di atas katil.

Jelasnya lagi, dia masih ingat tidak dapat menonton bola sepak kerana kerosakan saraf telah menjejaskan mata dan keupayaannya untuk melihat dengan jelas.

Apabila David dikeluarkan dari hospital dua setengah bulan kemudian, dia masih menggunakan tongkat untuk bergerak dan memasang rel pegangan di sekeliling rumahnya.

Bagaimanapun, David telah pulih sepenuhnya tanpa sebarang kesan sampingan dan menggunakan kebolehan fizikalnya untuk berlari maraton London pada April ini.

Sumber: Siakap Keli

 

Artikel Lain

Padah Pegang Kemaluan Isteri Jiran, Seorang Lelaki Hampir Mati Dihunus Parang

Padah Pegang Kemaluan Isteri Jiran, Seorang Lelaki Hampir Mati Dihunus Parang. Seorang lelaki berusia 38 tahun bertindak menghunus jirannya dengan parang selepas mangsa memegang bahagian kemaluan isterinya. Baca selanjutnya.

KENDARI: Seorang lelaki berusia 38 tahun bertindak menghunus jirannya dengan parang selepas mangsa memegang bahagian kemaluan isterinya di Kota Kendari, Sulawesi Tenggara.

Ketua Unit Siasatan Jenayah, Polis Kendari, Fitrayadi berkata, kes bermula selepas suspek pulang dari kebun dan melihat mangsa sedang duduk sambil mengambil minuman keras bersama rakan-rakannya.

Katanya, suspek turut membawa sebilah parang ketika menghampiri mangsa dan memberi amaran kepada orang lain yang berada di kedai itu.

“Suspek memberi amaran: Orang tua ini adalah masalah dengan saya, dia pegang isteriku. Kalau ada yang cuba masuk campur aku akan potong-potong dia.

“Mangsa yang ketakutan menarik baju lelaki itu dan meminta maaf serta-merta,” katanya lapor Tribunnews.

Fitrayadi berkata, suspek bertambah emosi selepas mendengar permintaan maaf mangsa sebelum mengeluarkan parang dan dihayunkan ke arah leher mangsa.

Jelasnya, hayunan tersebut turut mengenai bahagian siku mangsa sehingga menyebabkan kecederaan.

Suspek malah memukul mulut dan menendang mangsa sehingga tersungkur ke tanah.

Mangsa dilaporkan terselamat dan membuat laporan polis.

Sumber: UTUSAN

Share.

Leave A Reply