SHAH ALAM – Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) akan memanggil saksi atau individu yang merakam video kejadian kes kebakaran di Wisma Jakel, di sini pada Selasa bagi membantu siasatan.

Pengarah Bomba Selangor, Datuk Norazam Khamis berkata, pihaknya melihat kejadian kali kedua pada awal pagi itu dari pelbagai sudut sama ada berkait jenayah atau sebagainya.

Menurutnya, pihaknya telah menggerakkan 43 pegawai dan anggota selain khidmat Unit Anjing Pengesan (K9) bomba.

“Kita lihat aspek kebakaran sama ada disebabkan bara sebelum ini (kebakaran kali pertama) atau pendawaian. Tapi pendawaian mungkin boleh diketepikan kerana bekalan elektrik telah ditutup.

“Operasi akan berterusan sehingga semua punca api dipadam sepenuhnya. Kita telah menghantar pasukan masuk ke dalam untuk memunggah dan mengalihkan tekstil yang ada bagi memastikan tiada bara api,” katanya kepada pemberita di lokasi kejadian pada Selasa.

Turut hadir, Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Mohd Iqbal Ibrahim.

Tambah Norazam, pihaknya akan memanggil saksi-saksi selain menganalisa video yang ditularkan dengan kerjasama pihak polis.

Katanya, ini bagi mendapatkan maklumat berdasarkan video yang dipamerkan di media sosial.

“Semua kita akan analisa dari mana api (kebakaran) bermula.

“Kita akan kajian secara mendalam. Tiada lagi kesimpulan mengenai kebakaran kedua ini. Kita akan siasat dalam tempoh 14 hari dan sampel kebakaran perlu dianalisa.

“Kita perlu buktikan dengan fakta dan hasil analisa. Kita akan kaji secara mendalam. Tiada lagi kesimpulan mengenai punca kebakaran kali kedua ini,” ujarnya.

Dalam kejadian pertama pada jam 7.08 pagi Ahad, kebakaran bangunan tiga tingkat di Wisma Jakel itu mengakibatkan syarikat tekstil itu mengalami kerugian dianggarkan hampir RM100 juta.

Susulan itu, pada jam 12.40 tengah malam Selasa, kejadian kedua berlaku membabitkan bilik simpanan kain langsir di wisma terbabit.

Sumber: Sinar Harian

 

SHAH ALAM – Gedung tekstil terkemuka, Jakel cawangan Shah Alam hampir musnah dalam kejadian kebakaran yang berlaku pagi ini.

Difahamkan kebakaran itu memusnahkan bahagian dalam bangunan lot kedai tiga tingkat yang terletak di Seksyen 7, di sini.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Datuk Norazam Khamis, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan mengenai insiden berkenaan pada pukul 7.08 pagi.

“Sebaik tiba di lokasi, didapati kebakaran membabitkan satu lot kedai tiga tingkat yang sedang terbakar 80 peratus.

“Api berjaya dikawal dalam tempoh satu jam dan bahagian dalam kedai didapati musnah dalam kebakaran ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tambahnya lagi, pasukan bomba kini dalam tindakan pemadaman bara api di bawah timbunan kain.

Katanya, tiada mangsa dilaporkan terbabit setakat ini dan punca sebenar kebakaran masih dalam siasatan.

Sumber: KMN

Share.

Leave A Reply