Sepasang kekasih yang menjadikan hotel bajet di Klebang, dekat sini, sebagai tempat ‘memadu asmara’ dicekup atas kesalahan berkhalwat oleh Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM), Ahad lalu.

Ketika ditahan dalam pemeriksaan jam 1.55 pagi itu, lelaki berusia 29 tahun bertegang urat dengan pegawai penguat kuasa JAIM apabila mendakwa pasangannya berusia 28 tahun adalah adik kandungnya.

Pengarah JAIM, Datuk Che Sukri Che Mat berkata, terdahulu pasangan itu mengambil masa kira-kira 10 minit untuk membuka pintu bilik ketika diketuk pegawai penguat kuasa untuk pemeriksaan.

“Ketika diminta menjelaskan situasi berdua-duaan dengan seorang wanita, pemuda itu berkali-kali mendakwa pasangannya itu adalah adiknya, namun gagal memberikan sebarang bukti atau dokumen berkaitan.

“Selepas hampir lima minit menjelaskan perkara itu, mereka akhirnya mengaku bukan adik-beradik dan bermalam di situ untuk berehat,” katanya di sini semalam.

Menurut Che Sukri, pasangan itu kemudiannya ditahan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 53 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991 kerana bersekediaman atau berkurung hingga mendatangkan syak dengan dengan seorang perempuan bukan muhrim.

Katanya, pasangan itu antara 10 pasangan kekasih berusia 19 hingga 56 tahun yang ditahan dalam Operasi Cegah Jenayah Syariah sempena Tahun Baharu Cina di kawasan Simpang Ampat dan Rembia, Alor Gajah, awal pagi Ahad lalu.

“Seksyen 53 enakmen memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM3,000 atau 24 bulan penjara atau kedua-duanya sekali, jika disabitkan kesalahan.

“Kejayaan operasi ini adalah hasil kerjasama orang awam dan ahli Rakan Setiaku JAIM (RASIM) yang menyalurkan maklumat dan membantu pihak JAIM dalam mengekang aktiviti tidak bermoral dan maksiat,” katanya.

Sehubungan itu pihaknya mengalu-alukan orang ramai untuk menyertai RASEIM dengan mendaftar melalui link https://t.me/RASEIM bagi membantu pencegahan, pemantauan dan penguatkuasaan undang-undang Syariah di Negeri Melaka secara dalam talian.

Sumber : Harian Metro

Share.

Leave A Reply