Mahkamah Pakistan membebaskan seorang perogol selepas dia mengahwini mangsanya dalam satu penyelesaian yang diurus oleh majlis orang tua, kata peguamnya hari ini.

Mahkamah Bebaskan Perogol Selepas Kahwini Mangsa

Keputusan itu telah menimbulkan kemarahan aktivis hak asasi manusia, yang mengatakan ia menghalalkan keganasan seksual terhadap wanita di negara di mana majoriti kes rogol tidak dilaporkan.

Dawlat Khan, 25, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup pada Mei oleh mahkamah rendah di daerah Buner di wilayah Khyber Pakhtunkhwa kerana merogol seorang wanita pekak.

Dia dibebaskan dari penjara pada Isnin selepas Mahkamah Tinggi Peshawar menerima penyelesaian di luar mahkamah yang dipersetujui oleh keluarga mangsa rogol.

Amjad Ali, peguam Khan, memberitahu AFP menerusi laporan Harian Metro perogol dan mangsa adalah daripada keluarga besar yang sama.

“Kedua-dua keluarga telah berbaik semula selepas persetujuan dicapai dengan bantuan jirga (majlis tradisional) tempatan,” katanya.

Khan ditahan selepas mangsa yang belum berkahwin melahirkan bayi awal tahun ini, dan ujian paterniti membuktikan dia adalah bapa kandung bayi berkenaan itu.

Kes rogol sukar untuk didakwa di Pakistan, di mana wanita sering dianggap sebagai warganegara kelas kedua.

Menurut Sel Bantuan Guaman Asma Jahangir — kumpulan yang menyediakan bantuan guaman kepada wanita — kadar sabitan adalah lebih rendah daripada tiga peratus kes yang dibawa ke perbicaraan.

Beberapa kes dilaporkan kerana stigma sosial yang berkaitan, manakala kelengahan semasa penyiasatan, amalan pendakwaan yang buruk, dan penyelesaian di luar mahkamah juga menyumbang kepada kadar sabitan yang teruk.

“Ini secara tidak langsung menunjukkan kelulusan mahkamah terhadap rogol dan bantuan kepada perogol dan mentaliti rogol,” kata Imaan Zainab Mazari-Hazir, seorang peguam dan aktivis hak asasi manusia, mengenai keputusan mahkamah Peshawar.

Ujarnya, ia bertentangan dengan prinsip asas keadilan dan undang-undang negara yang tidak mengiktiraf pengaturan sedemikian.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Pakistan berkata ia “terkejut” dengan keputusan itu.

“Rogol adalah kesalahan yang tidak boleh dikompaun yang tidak boleh diselesaikan melalui perkahwinan ‘kompromi’ yang lemah,” kata kumpulan itu melalui Twitter.

Di luar bandar Pakistan, majlis kampung yang dikenali sebagai jirgas atau panchayat terdiri daripada orang tua tempatan yang memintas sistem keadilan, walaupun keputusan mereka tidak mempunyai nilai undang-undang.

Sumber: HM

BERITA BERKAITAN..

Pakistan Bakal Jalani Hukuman ‘Pengembirian Kimia’ Kepada Perogol Bersiri

Pakistan mungkin melaksanakan hukuman pengebirian kimia (chemical castration) terhadap perogol bersiri.

Pakistan Bakal Jalani Hukuman 'Pengembirian Kimia' Kepada Perogol Bersiri

Perkara itu diluluskan dalam Parlimen Pakistan untuk menghukum pesalah rogol dalam kes berkenaan menggunakan kaedah itu.

Undang-undang baharu bertujuan mempercepat proses sabitan dan menjatuhkan hukuman lebih berat kepada pesalah disabitkan dengan pelbagai dakwaan rogol.

Rang Undang-Undang (RUU) itu tindak balas kepada bantahan orang ramai terhadap peningkatan kes rogol wanita dan kanak-kanak di negara itu.

Kelulusan RUU itu diputuskan hampir setahun selepas Presiden Arif Alvi meluluskan ordinan antirogol baharu yang diluluskan Kabinet Pakistan.

Ia memberi laluan kepada hukuman pengebirian kimia terhadap perogol dengan persetujuan banduan dan penubuhan mahkamah khas.

RUU Jenayah (Pindaan) 2021 diluluskan bersama 33 RUU lain menjelang sidang parlimen pada Rabu.

Lapor, akhbar Dawn, ia bertujuan meminda Kanun Keseksaan Pakistan 1860 dan Kanun Prosedur Jenayah 1898.

“Pengebirian kimi proses sesuai dengan peraturan dirangka perdana menteri, di mana seseorang tidak dapat melakukan hubungan seksual untuk beberapa tempoh dalam hayatnya seperti ditentukan mahkamah,” menurut RUU itu yang dipetik NDTV.

Hukuman terbabit sah di beberapa negara termasuk Korea Selatan, Poland, Republik Czech dan sesetengah negeri di Amerika Syarikat.

Sementara itu, Senator Jemaah Islamiyah, Mushtaq Ahmed membantah RUU dan menyifatkan hukuman itu bertentangan dengan syariah.

Katanya, seorang perogol harus dihukum gantung secara terbuka namun tiada pengebirian disebut dalam syariah.

Sumber: HM

Share.

Leave A Reply