Malaysia, Indonesia, Brunei Bersatu Bagi Mengecam Keganasan Zionis Di Palestin | Serangan yang dilakukan oleh rejim Israel jelas menyalahi undang-undang antarabangsa dan harus dicela oleh masyarakat dunia. Untuk itu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan, kerajaan malaysia akan bersama-sama dalam mengutuk dan mengecam sekerasnya kejadian yang berlaku di Palestin ketika ini.

Malaysia, Indonesia, Brunei Bersatu Bagi Mengecam Keganasan Zionis Di Palestin

Tiga negara berjiran ASEAN telah mengecam keras keganasan terang-terangan dan pencerobohan rejim Israel yang sengaja menyasarkan penduduk awam di wilayah Palestin baru-baru ini.

Nada tegas itu telah disuarakan oleh tiga pemimpin berkenaan menerusi satu kenyataan bersama semalam bagi merujuk insiden serangan berdarah pihak Zionis di Baitulmuqaddis Timur dan Gaza. Dalam pada itu, mereka turut berasa prihatin dengan usaha pendudukan secara haram selain pemusnahan dan perampasan kediaman penduduk Palestin di Tebing Barat oleh pendatang Yahudi.

Sementara itu, kenyataan itu juga turut melibatkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mewakili Malaysia serta pemimpin dari Indonesia, Presiden Joko Widodo dan Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah.  Mereka bertiga turut mengutuk pelanggaran undang-undang antarabangsa termasuk hak asasi manusia yang jelas dicabuli rejim Israel malahan disifatkan amat tidak berperikemanusiaan.

Dasar kekerasan kejam yang digunakan Zionis itu, kata mereka, ternyata polisi berbaur Apartheid terhadap penduduk sah di tanah berdaulat Palestin yang sengaja cuba dijarahkan secara paksa.

Justeru, tiga tokoh itu menggesa semua pihak terlibat bagi melaksanakan gencatan senjata dan mengambil langkah menghentikan serangan ke atas orang awam berdasarkan norma sejagat.

“Kami mendesak kedua-dua pihak menerima kehadiran wakil antarabangsa di Baitulmaqdis, untuk memantau proses perdamaian dipatuhi tanpa ada lagi pelanggaran jelas,” katanya.

Pada masa sama, mereka bertiga turut meminta Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) bertindak segera mengambil langkah bagi menjamin keselamatan warga Palestin. Ini termasuk mengingatkan badan dunia itu mempunyai tanggungjawab khas untuk menuntut dihentikan semua keganasan dan memenuhi tanggungjawab menegakkan keamanan kekal.

Di samping itu, mereka turut menyarankan Perhimpunan Agung PBB agar mengadakan sesi tergempar bagi menangani situasi serius tersebut dengan resolusi perdamaian dan menamatkan krisis.

“Kami juga menyeru masyarakat antarabangsa tegas menzahirkan komitmen penuh pertahan penyelesaian dua negara berdasarkan sempadan sebelum 1967,” kata kenyataan itu lagi.

Usaha digerakkan itu, jelas mereka, turut meliputi pengiktirafan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu negara Palestin yang merdeka demi proses keamanan berkekalan di rantau Timur Tengah.

Sumber: Kosmo

 

 

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply