Manfaat Dan Impak Memakan Daging

| August 9, 2020 | 0 Comments

Manfaat Dan Impak Memakan Daging  | Kita sering mendengar tentang manfaat kesihatan yang diperolehi jika kita mengurangkan atau berhenti mengambil daging merah, seperti lembu dalam diet pemakanan seharian. Individu vegan iaitu yang tidak makan makanan berasaskan haiwan sememangnya mempunyai risiko yang rendah untuk mendapat serangan jantung, diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi, kanser tertentu seperti kanser payudara, kanser prostat dan obesiti.

Kekal lapar

Secara psikologinya, untuk satu atau dua minggu pertama percubaan anda tanpa mengambilnya, anda mungkin berasa anda masih lapar. Anda tidak akan berasa puas walaupun anda telah memakan makanan berprotein, karbohidrat dan kalori.

Ini kerana ada telah terbiasa memakannya dan mengambil sejumlah kecil sayur-sayuran pada kebanyakan hidangan makanan. Dan apabila anda hanya memakan sayur-sayuran, anda akan merasakan bahawa anda masih belum makan hidangan utama anda.

Ia mungkin akan berlanjutan dan mengambil masa untuk membiasakan diri. Tetapi fikiran anda pasti akan terbiasa dengan corak perubahan diet anda dalam beberapa minggu. Perbanyakkan pengambilan makanan seperti avokado, kekacang, quinoa, dan tauhu yang penuh protein dan dapat mengenyangkan anda.

Perubahan rasa

Zink, merupakan sejenis mineral yang membantu dalam fungsi imun dan penyembuhan luka, tetapi dalam masa yang sama ia boleh mempengaruhi deria rasa dan bau. Zink terkandung dalam tiram, daging lembu dan ketam.

Berhenti mengambil daging atau ikan, mungkin akan membuatkan anda tidak mendapat jumlah zink yang mencukupi untuk tubuh anda. Malah makanan vegetarian seperti kacang tanah dan bijirin penuh mengandungi phytat, sejenis asid yang akan mengurangkan penyerapan zink oleh tubuh.

Zink adalah mineral penting untuk membantu menambah selera dan kepekaan terhadap rasa sesuatu makanan. Diet vegetarian tidak akan membantu anda memperolehi zink dengan banyak.

Setiap individu wanita dewasa perlu mendapatkan 8mg zink dan individu lelaki pula sebanyak 11mg zink setiap hari. Makanan tambahan seperti bijirin, yogurt, kacang dan oat dapat membantu dalam pengambilan zink harian anda.

Usus lebih sihat

Mikrobiotik (Microbiome) adalah mikroorganisma hidup yang ada dalam tubuh anda. Ia menyumbang kepada fungsi pencernaan yang betul, sistem imun dan tisu usus yang sihat.

Serat makanan dalam sayuran, buahan dan bijirin membantu tubuh mengekalkan mikrobiotik yang sihat di dalam usus yang membantu dalam pertumbuhan bakteria sihat. Ini bermakna diet vegetarian meningkatkan kesihatan saluran pencernaan, mengawal pergerakan usus dan mencegah sembelit.

Apabila anda mula menambahkan lebih banyak makanan berasaskan tumbuhan ke dalam diet anda, anda mungkin berasa seperti anda pergi ke tandas lebih kerap daripada biasa. Tetapi jika anda pergi sekali sehari, anda sebenarnya menjadi lebih teratur.

Memanjangkan jangka hayat

Secara semula jadi, mengurangkan atau memberhentikan terus pengambilannya akan mengurangkan risiko penyakit jantung, kanser dan obesiti. Ini secara tidak langsung membantu memberikan anda peluang untuk hidup lebih lama.

Makanan yang berasaskan tumbuhan seperti sayuran dan buahan, seperti avokado dan kekacang, kaya dengan asid lemak tak tepu yang dapat mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung atau sebab-sebab lain.

Penurunan berat badan

Jika anda sedang berusaha untuk menurunkan berat badan, makan pengurangan atau berhenti mengambilnya merupakan antara cara yang paling berkesan.

Kajian dari Loma Linda University menunjukkan vegetarian, walaupun mempunyai jumlah pengambilan kalori yang sama seperti individu bukan vegetarian, cenderung mempunyai indeks jisim tubuh (BMI) yang lebih rendah daripada mereka yang memakannya.

Umumnya, pemakan daging kurang menggunakan protein tumbuhan, beta karoten, serat dan magnesium, dan lebih banyak mengambil asid lemak yang menyumbang kepada penyakit jantung.

Kulit bertambah baik

Sama ada anda percaya atau tidak, berhenti memakannya dan mengambil banyak buahan dan sayuran yang berkhasiat dapat menjadikan kulit anda lebih baik.

Vitamin yang terdapat dalam sayuran dan buahan seperti vitamin A, C dan E, dipercayai dapat melawan radikal bebas dalam tubuh yang merupakan punca kepada kecacatan kulit.

Sesetengah makanan seperti buah beri, sitrus, prun dan zaitun mengandungi tahap antioksidan yang tinggi yang sememangnya baik untuk kulit.

Mulakan secara perlahan

Elakkan daripada membuat perubahan secara drastik, ia akan menyebabkan tubuh dan fikiran anda sukar untuk menerima kejutan ini. Mulakan dengan mengurangkan atau memberhentikan pengambilan daging merah.

Kekalkan pengambilan daging tanpa lemak seperti ayam untuk sebulan dua sebelum anda cuba untuk memberhentikan pengambilan daging dengan lemak pula.

Mengikut kesesuaian

Jika anda memilih untuk berhenti memakan makanan berasaskan daging, atau dalam erti kata lain, hanya makan makanan berasaskan tumbuhan seperti sayuran, buahan dan bijirin, pastikan anda telah mendapatkan nasihat dan pandangan doktor atau pakar kesihatan terlebih dahulu. Buat perancangan untuk diet pemakanan anda sebaik mungkin.

 

Sumber: helloDoktor

 

Tags: , ,

Category: KESIHATAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *