Memahami Takdir

| August 9, 2020 | 0 Comments

Memahami Takdir | Hai nama aku Cik Apple, umur 28 tahun. Single. Government servant. Aku selalu dituduh terlalu memilih. Meaning memilih untuk mencari pasangan. Dari zaman aku kolej sampai ke alam pekerjaan aku tak punya siapa2. I’m a cheerful and happy go lucky person. Jenis yang mudah buat kawan. Ramai yang pelik kenapa aku masih menyendiri.

Ada kawan aku yang mendesak suruh aku mengenali calon yang mereka
rasakan sesuai..

Ada yang berkata, “kita takkan selalunya dapat apa yang kita nak”.

Adakah disebabkan kau dah dapat apa yang kau nak, mudahnya kau hamburkan
macam tuh kat aku, Salahkah untuk memilih?

Doesnt mean that im still single at this age, i have to settle for less,

Doesnt mean that u happy being married u have to force that idea into my
head,

Marriage is not the ultimate happiness,

Aku ulang, it is not the ultimate.

Tidak semestinya kau sudah berkahwin kau dengan angkuhnya yakin itu
jodoh kau. We will never know. Tapi kita boleh selalu berdoa untuk yang
terbaik.

Contoh aku, mungkin aku ready untuk jadi seorang isteri tapi mungkin aku
tak mampu untuk menjadi ibu yang baik, Tak mampu untuk handle keluarga
mertua mungkin, tak mampu lagi untuk pikul tanggungjawab.

Coretan aku ini bukan untuk mengecam sesiapa, cuma aku harap orang
sekeliling faham being single is not a bad thing.

Sebab jodoh ini rezeki, bila bab rezeki ini semua ketentuan Dia, Qada’
dan Qadar. Tak perlu untuk dipaksa. tapi kita boleh usaha.

I did fall in love with someone long ago. Dia ada semua ciri2 yang aku
idamkan. Tapi sayang dia bukan Allah ciptakan untuk aku. The one i cant
have.

I cried and i cried why of all people aku jatuh sayang dekat dia. I
cried buckets…

Bagi aku ujian perasaan adalah ujian yang paling berat sekali. sbb hati
kau sifatnya bolak balik. Nak katanya walaupon kau dah jumpa idaman
kalbu kau tapi if Allah tak izin, maka he is not for you.

This is one of my favourite hadith.

‘Be mindful of Allah and Allah will protect you. Be mindful of Allah and
you will find him in front of you. If you ask, ask of Allah. If you seek
help, seek help from Allah.

Know that if the nation were to gather to benefit you with something,
they would not be able to benefit you except with what Allah has already
recorded for you.

If they were to gather to harm you with something, they would not be
able to harm you except with what Allah has already recorded against
you. The pens have been lifted and the pages have dried”.

Kun faya kun 🙂

– Cik Apple (Bukan nama sebenar)

 

Kredit: IIUM Confessions

 

Tags: , , , ,

Category: KELUARGA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *