Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa pemenjaraan Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak akan membersihkan UMNO.

Pemenjaraan Najib. Dr Mahathir Tampil Beri Komen

Beliau yang pernah memimpin UMNO selama 22 tahun sebagai Presiden turut menyifatkan budaya parti berkenaan kini bukan seperti sewaktu ia ditubuhkan.

Dakwa Ahli Parlimen Langkawi itu, sewaktu Najib menjadi Perdana Menteri, semua perlakuan yang dilakukan olehnya diterima, disokong dan dipertahan oleh UMNO.

Jelasnya, pendirian dan sikap UMNO menunjuk seluruh parti itu tidak lagi berpegang kepada prinsip perjuangan untuk bangsa, negara dan agama.

Mahkamah Persekutuan sebelum ini mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta terhadap Najib dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Jelas Dr Mahathir yang juga Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), disebabkan itu UMNO perlu dikalahkan dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti.

Katanya lagi, dan diganti dengan parti Melayu yang memegang kuat kepada prinsip perjuangan orang Melayu untuk bangsa, negara dan agama.

Beliau berkata, selaku bekas Presiden UMNO dan ahli UMNO waktu ia ditubuhkan pada 1946, menyeru supaya parti yang bernama UMNO sekarang ini ditolak sepenuhnya.

Beliau menyuarakan rasa sedih, tetapi yang benar perlu terima. Partinya dahulu sudah hancur kerana kepercayaan bahawa ‘Cash is King’.

Sumber: Sinar Harian 

Share.

Leave A Reply