Prosiding PSC Azam Baki Tidak Dibuka Kepada Umum, Ini Sebabnya. | SHAH ALAM – Semua prosiding Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) termasuk pada Rabu yang membincangkan pemilikan saham Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki tidak akan dibuka kepada orang ramai.

Prosiding PSC Azam Baki Tidak Dibuka Kepada Umum, Ini Sebabnya.

Menurut laporan portal The Star, Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun berkata, ia tidak dibuka berikutan Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.

Menurut beliau, semua prosiding PSC dan jawatankuasa lain adalah tertakluk kepada peruntukan peraturan tetap.

“Peraturan mesyuarat tidak membenarkan prosiding terbuka.

“Malah, peraturan tidak membenarkan perbincangan atau pendedahan saksi, keterangan saksi dan kandungan prosiding sehingga laporan dibentangkan kepada Dewan,” katanya pada Ahad.

Menurut Azhar, perkara tersebut bertujuan untuk memelihara integriti prosiding tersebut dan memastikan kerjasama yang lengkap daripada semua yang terlibat.

“Ini juga bagi memastikan kerjasama sepenuhnya daripada semua yang terlibat,” ujarnya.

Pada Sabtu, ahli ekonomi, Edmund Terence Gomez yang meletak jawatan daripada Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah SPRM menggesa prosiding tersebut dibuka kepada orang awam dan media.

Menurut Terence, ia penting bagi memastikan tiada sebarang usaha untuk menyembunyikan kebenaran.

Azam dijangka disoal siasat oleh PSC bagi agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri berhubung penglibatannya dalam kontroversi dagangan saham minggu depan.

Menurut ahli jawatankuasa PSC dan Ahli Parlimen Kota Kinabalu, Chan Foong Hin, Azam telah dimaklumkan dan akan hadir di hadapan sembilan ahli jawatankuasa itu pada 19 Januari.

Mesyuarat itu akan diadakan pada jam 2 petang di Parlimen.

Sumber: Sinar Harian

Share.

Leave A Reply